Leuven en Den Haag

Nieuws | de redactie
25 maart 2009 | Het crisispakket van het kabinet bevat een reeks impulsen voor de kennissector en het onderwijs.

Meest opvallend :  Nederland moet naar het OESO- gemiddelde bij kennisinvesteringen.

–   Ronald Plasterk pleit in een indringend gesprek met  ScienceGuide  voor een “principedoorbraak” tijdens de HO-toekomst conferentie in Leuven bij de classificatie van hoger onderwijs opleidingen, omdat dit de basis legt voor echte transparantie tussen de meer dan 45 landen die nu al meedoen. En hij spreekt scherp tegen dat zijn ‘euroscepsis’ hem in Brussel parten speelt.

Mensen

– Fontys krijgt een registeraccountant en een bladenmaker in de Raad van Bestuur. Met Wilma de Koning en Nienke Meyer bestaat het bestuur van de grootste hogeschool nu inmeerderheid   uit vrouwen. Een primeur in HO-land.

– Harvard-fysicus John Holdren is de nieuwe wetenschapsadviseur van Obama. “Het is moeilijk iemand te vinden met meer ervaring op het grensvlak van wetenschap en politiek,” zegt vakgenoot Robbert Dijkgraaf. Visie en profiel van Holdren leest u op ScienceGuide .

– Zelf is Dijkgraaf  gekozen tot voorzitter van de ‘mondiale KNAW’, samen met zijn Chinese collega Lu Yongxiang en gaat zich richten op “de economische en milieucrises en op de toenemende innovatiecapaciteit op het gebied van duurzaamheid,” aldus Lu.


Onderzoek

– Met systematisch onderzoek werkt de Hogeschool Rotterdam aan de kwaliteit van leren op de werkplek. 8 april wordt het eerste onderzoeksrapport gepresenteerd. Achtergrond en inhoud op het Rotterdam -kennispodium.

–  Anderhalf jaar geleden was Ton Strik nog NAVO-generaal. Nu is hij lector Humanitarian Aid Assistance aan Stenden Hogeschool. “Het is hoog tijd om in de organisatie en werkwijzen van het humanitaire werkveld niet te blijven staan bij het Samaritaanse gedachtegoed maar definitief voorwaarts te gaan naar professionalisering.” Zijn visie op het nieuwe Stenden -kennispodium.

– De digitale wereld krijgt ‘middeleeuwse trekjes’. Van virtuele lynchpartijen, bijgeloof en de terugkeer van de ZZP- ambachtsman tot staten die hun basistaken niet kunnen beschermen. INHolland-lector Frans van der Reep  daagt uit , hopend op een nieuwe Gouden Eeuw.

En ook

De HKU verkoopt op zaterdag unieke bruidstoiletten. Zij werden door hun studenten ontworpen ter ere van het bezoek aan Utrecht van Willem Alexander en Màxima. Mee bieden? Kijk op de pagina Smaak .

Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier. Afmelden kan via info@scienceguide.nl
Redactie ScienceGuide – 020-4285371
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK