Ook recessie biedt gelegenheid voor productiviteitsgroei (1)

Nieuws | de redactie
18 maart 2009 | Lean Management is een benadering om productie slim te stroomlijnen, zoals bijvoorbeeld Toyota toepast. Vincent Wiegel, expert in lean management, vertelde onlangs aan de HAN hoe bedrijven dat zelf kunnen realiseren. Aan de hogeschool is het onderwerp als minor én als lectoraal thema een veel besproken punt van aandacht en ontwikkeling geworden.

In tijden van economische tegenwind ligt het voor de hand mensen te ontslaan. De orders nemen immers af, de productie dus ook, er is sprake van overcapaciteit. In een lezing voor de HAN erkende Vincent Wiegel dat ontslagen soms nodig zijn. Maar liever nog zou overtollig personeel ingezet moeten worden om innovaties te realiseren.

Dr. Vincent Wiegel is onderzoeker aan de TU Delft en trekker van de Lean Kenniskring van de HAN. HIj stelt dat er te nauw gedacht wordt over productiviteitsverhoging. Heel vaak wordt verondersteld dat de inzet van geavanceerde machines de oplossing vormt. Dat is niet altijd het geval. Geavanceerde machines zijn doorgaans duur en hun inzet kan net zo goed tot overcapaciteit of overproductie leiden.

Taiichi Ohno is een van de bedenkers van het Lean Management bij Toyota, een bedrijf dat vooral vanwege dit concept zijn leidende positie heeft verworven. Ohno zegt: “Velen denken dat je kosten alleen kunt reduceren door mensen te vervangen door robots of high-performing machines. Maar dat kost alleen maar geld”. Een betere benadering is daarom naar de productielijn te kijken en alle stappen eruit te halen die de productie niet verhogen, de ‘value-added wastes’. Daarom kun je ook beter niet kijken naar boedhoudkundige termen als restwaarde of afschrijving. De waarde van een machine wordt slechts door zijn productie bepaald. Het kernbegrip is operabiliteit: kan de machine produceren wat er nodig is?

De HAN ontwikkelt onderwijs in lean management en praktische oplossingen voor bedrijven vanuit de Lean Kenniskring. In de minor World Class Manufacturing / Lean Management van deze kenniskring staan de toepassing van Lean en 6 sigma methodieken centraal. Op 29 januari 2009 kregen de eerste studenten die deze minor hebben afgerond het certificaat hiervoor uitgereikt. Een beschrijving van de door de studenten uitgevoerde Lean projecten vindt u hier. De studenten voerden onder meer projecten uit bij Friesland Foods and GE Energy.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK