17e eeuw in kaart

Nieuws | de redactie
8 april 2009 | Een atlas die tot het ‘Wereldgeheugen’ van de Unesco behoort, staat binnenkort centraal in een symposium. Een heel precieze reproductie van de bijzonderste kaarten uit die Atlas Van der Hem maakt 'de wereld van de 17e eeuw' toegankelijk.

Op donderdag 16 april 2009 vindt het symposium Atlas Van der Hem – Verre wereld in beeld plaats. Sprekers met internationaal erkende expertise zullen vertellen over de zeventiende-eeuwse Amsterdamse verzamelaar Laurens van der Hem, zijn milieu, zijn tijd en natuurlijk zijn beroemde atlas.

Aanleiding voor het symposium is een nauwkeurige reproductie van de belangrijkste delen van de atlas, die deze dag officieel gepresenteerd zal worden. Tot nu toe was het onderzoekers slechts in uitzonderlijke gevallen toegestaan de atlas te bekijken. De reproductie kan van grote waarde zijn voor de wetenschap, omdat dit het boekwerk toegankelijk maakt voor een groter publiek.

Van der Hem stelde de atlas in de tweede helft van de zeventiende eeuw samen. Als basis gebruikte hij de Atlas Maior van Blaeu. De originele versie van de atlas wordt bewaard in de Österreichische Nationalbibliothek in Wenen. Het wordt gezien als de belangrijkste intacte collectie van kaarten, topografische prenten en tekeningen uit de 17e eeuw.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK