Doorbraak in miniscule medicijnentest

Nieuws | de redactie
15 april 2009 | Hoe een medicijn in het lichaam reageert tot verschillende stoffen, is nu na te bootsen in een speciale vloeistofchip van de UTwente. Dit is in feite een geminiaturiseerde elektrochemische cel. Hierdoor wordt snelle screening van nieuwe medicijnen mogelijk.

Onderzoekers van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT presenteren deze vinding in het internationaal toonaangevende blad ‘Lab on a Chip’. De chip is een extreem kleine elektrochemische cel: een cel waarin chemische reacties worden nagebootst die ook plaatsvinden in het menselijk lichaam. Het belangrijkste vloeistofkanaal van de chip heeft een inhoud van slechts 9,6 nanoliter – een nanoliter is een miljardste liter.

Als een medicijn wordt toegevoegd aan de vloeistof in het kanaal, zal het door oxidatie verschillende bestanddelen gaan vormen. Via spanningsvariaties op de minuscule elektroden zijn de chemische reacties in de cel te sturen. Het voordeel van de kleine afmetingen – de cel is zo’n duizend maal kleiner dan gangbare elektrochemische cellen – is volgens onderzoeker Mathieu Odijk dat heel kleine samples volstaan voor het uitvoeren van een volledige test.

Met de nieuwe cel heeft Odijk al proeven gedaan met het anti-malariamiddel amodiaquine. De verschillende reactieproducten ziet hij keurig terug, door de cel te koppelen aan externe meetapparatuur: een vloeistofchromatograaf en een massaspectrometer. Om er een compleet en toch zeer compact meetsysteem van te maken, wil Odijk ook graag onderdelen van deze meetinstrumenten integreren op de chip. Dat zal een belangrijke volgende stap in zijn onderzoek zijn.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK