Hoogleraar in kernfusie

Nieuws | de redactie
20 april 2009 | Aan de TU/e is een nieuwe leerstoel ingesteld rond het wereldwijde ITER-project. Dit gaat 500 MW vermogen opwekken uit kernfusie. Prof.dr. Niek Lopes Cardozo, van Plasmafysica Rijnhuizen, wordt op deze leerstoel ‘Science and Technology of Nuclear Fusion’ de eerste hoogleraar.

Speerpunt van Lopes Cardozo is het ontwikkelen van een gespecialiseerde masteropleiding op het gebied van kernfusie. In samenwerking met buitenlandse opleidingscentra én met FOM-Rijnhuizen, het Nederlandse onderzoekscentrum voor fusie-energie, wil hij de TU/e een belangrijk knooppunt maken in het nieuwe, door hem geïnitieerde Europese netwerk voor fusie-educatie, FUSENET. Kernfusie mag zich verheugen in een grote belangstelling van studenten en de TU/e moet een internationaal opleidingscentrum voor kernfusie worden.

Naast onderwijs is onderzoek een belangrijk doel van de nieuwe hoogleraar. Het onderzoek aan de universiteit zal aansluiten bij het bestaande Nederlandse fusie-onderzoek. Ook hier is intensieve samenwerking met andere groepen belangrijk: binnen de TU/e, maar ook met onderzoeksgroepen buiten de universiteit zoals FOM-Rijnhuizen, de partners in de 3TU-federatie en de grote centra voor fusie-onderzoek in Europa. Belangrijke onderwerpen van onderzoek: het gedrag van alfadeeltjes in een ‘burning plasma’ en methoden om dit te beïnvloeden, en de interactie van het plasma met de wand van de reactor. In het onderzoek en het onderwijs zullen zowel de technologie als de natuurkunde belangrijk zijn.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK