Voorzitter UTwente onder schot

Nieuws | de redactie
7 april 2009 | UTwente-voorzitter Flierman is in problemen door een nevenfunctie. In de Tweede Kamer eist het CDA ontslag van de toezichthouders van medisch zorgcentrum Orbis vanwege wanbeheer. Flierman is lid van die Raad van Toezicht en staat hoog op de lijst voor de Eerste Kamer van datzelfde CDA.

Bij Orbis moeten 700 arbeidsplaatsen verdwijnen vanwege grote gaten in het budget. Volgens CDA’er Jan de Vries is de Raad van Toezicht daar mee verantwoordelijk voor en staat het feit dat de RvT blijft zitten staat de geloofwaardigheid van het herstelplan in de weg, aldus De Vries. Ook minister Klink was uiterst kritisch over de aanpak bij Orbis, maar zei dat hij de bevoegdheid ontbeert in te grijpen bij de toezichthouders.

Honderdvijftig van de mensen die ontslagen moeten worden zullen bij de reorganisatie van de zorginstelling een nieuwe plek binnen Orbis vinden. Voor de overige 550 medewerkers is er geen plaats meer, vooral bij de Orbis-organisatie voor thuiszorg, verpleeg- en verzorgingstehuizen. Door op personeel te bezuinigen bespaart Orbis 24 miljoen euro. Daarnaast wordt er dit jaar nog minstens 8 miljoen euro bezuinigd. Orbis moet reorganiseren omdat het nieuwe ziekenhuis zo’n € 100 miljoen te veel ging kosten, ondanks waarschuwingen daarvoor, zo bleek in het Kamerdebat.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK