Onderzoek presteert

Nieuws | de redactie
19 mei 2009 | Nederlandse onderzoeksinstituten presteren op hoog niveau. Het aantal publicaties in het fundamentele onderzoek groeit en het toegepaste onderzoek draagt in toenemende mate bij aan innovatie.

Het Rathenau Instituut verzamelde gegevens over hoe de onderzoeksinstituten buiten de universiteiten wetenschappelijk presteren en over hoeveel geld ze binnenhalen uit het bedrijfsleven. Uit de analyse van deze gegevens blijkt dat de instituten boven verwachting presteren.

Fundamenteel onderzoek: groei aantal publicaties

Onderzoeksinstituten die zich toeleggen op fundamenteel onderzoek, zoals NWO-instituten, het Hubrecht Instituut (van de KNAW) of het Energie Onderzoek Centrum Nederland, publiceerden in de periode 1990-2006 steeds vaker in wetenschappelijke tijdschriften. Jaarlijks steeg hun productie in dat opzicht met meer dan tien procent. Daarbij worden deze publicaties steeds vaker geciteerd, ongeveer 50% hoger dan gemiddeld wereldwijd.

Het Energie Onderzoek Centrum Nederland (ECN) hoort daarbij duidelijk in de voorhoede. Dit scoort tweeënhalf keer zo hoog als het wereldgemiddelde met zijn aantal publicaties. Ook het Hubrecht Instituut – waar huidig minister Plasterk lange tijd de scepter zwaaide – scoorde boven het wereldgemiddelde.

Toegepast onderzoek

Nederlandse instituten weten voor hun innovatie-gericht werk relatief veel geld te krijgen vanuit het bedrijfsleven. Binnen de EU heeft Nederland het hoogste aandeel privaat gefinancierd R&D: 16,1 procent van het budget. Het Europese gemiddelde is 8,7 procent.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK