Rinnooy Kan over recessie en kennisbeleid

Nieuws | de redactie
20 mei 2009 | Alexander Rinnooy vindt dat HO-instellingen goed hebben ingespeeld op dalende R&D-investeringen en reageert op dreigende bezuinigingen op Platform Beta Techniek.

Nieuwsbrief ScienceGuide – mei 2009, nummer 20

Onderwijsnieuws


·   “De kenniseconomie wordt door de recessie bedreigd, in het bijzonder door de daling van R&D-investeringen. Daar is vanuit de kennisinstellingen actief en alert op ingespeeld.” Alexander Rinnooy Kan analyseert in gesprek met ScienceGuide wat er goed en wat er niet goed gaat in het kennisbeleid.

·   De OCW-begroting steekt steeds meer geld in opvangtaken. Dit gaat ten koste van kennisinvesteringen, zo blijkt uit de ‘gehaktdag’-stukken. Zelf is het kabinet content met zijn resultaten in het HO-beleid tot nu toe. De recessie is zelfs een kans!

·    VU-economen mogen niet meer drinken bij een tentamen. Dan hoeven ze ook niet meer naar de wc en dat voorkomt fraude. Zou het helpen?

·    Shell-topman Jeroen van der Veer stapt over naar het Platform Bèta Techniek. De nieuwe voorzitter hangen wel direct bezuinigingen boven het hoofd, zo heet het in Den Haag. Rinnooy Kan reageert daar scherp op.

·    HO-inspiratie wereldwijd: Frank van Rijnsoever (UU) met Maxime Verhagen in de Golf-regio. Australië investeert 25% extra in HO middenin de crisis. Obama krijgt eredoctoraat met indrukwekkende rede. De partij die het stevigst inzette op hoger onderwijs als succesfactor, won in India overtuigend de verkiezingen.


Onderzoeksnieuws

·   Is Rinnooy Kan met zijn SER echt zo machtig? “Praathuizen, dat hebben wij nodig. Daartegen protesteren is net zo zinvol als protesteren tegen de regen”, zegt promovendus Willem Camphuis die de SER onderzocht.

·   Hogeschool Rotterdam en diverse bouwbedrijven maken het ‘Living Lab Open House, een netwerk waarin bedrijfsleven, onderwijs en onderzoekers samenwerken aan innovatie.

·   Alleen een nieuwe industriële revolutie kan de huidige energieproblemen oplossen. Maar Nederland ontbeert het aan urgentie hierbij, waarschuwt prof. Ernst Worrell (UU).

·   Zowel minister Klink als de Amerikaanse overheid wil meer openheid over de financiële relaties tussen wetenschap en de industrie. De Senaat ontdekte dat psychiaters voor honderden miljoenen aan inkomsten verzwegen.

En ook

·   Dictator Loekasjenko, de onderdrukker van studenten en vrijheid in Wit-Rusland, wil het lijk van Lenin. Hij biedt aan een grootse tombe te bouwen in Minsk.


Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier.
Redactie ScienceGuide – 020-4285371


Afmelden kan via info@scienceguide.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK