Zonnepanelen getest

Nieuws | de redactie
25 mei 2009 | Dutch Space heeft in de afgelopen week de zonnepanelen voor de eerste fase van het GALILEO navigatiesysteem afgeleverd. Het gaat hierbij om de zonnepanelen voor de vier satellieten die in de In Orbit Validatie (IOV) fase op afzienbare termijn zullen worden gelanceerd.

Elke Galileo satelliet heeft twee vleugels die elk bestaan uit twee panelen die met zonnecellen zijn belegd en een arm die de twee panelen buiten de schaduw van de satelliet moet houden. Op elk paneel van 2,5 x 1.0 m2 zijn 638 zeer efficiënte, gallium-arsenide zonnecellen geplaatst. Tijdens de lancering zitten de vleugels stevig verankerd tegen de zijwanden van de satelliet. Na de lancering en het uitvouwen van de twee vleugels, leveren ze tijdens de missie gezamenlijk een elektrisch vermogen van meer dan 1900 Watt aan de satelliet . De twee vleugels wegen in totaal niet meer dan 55 kg.

De succesvolle levering komt op een gunstig moment omdat Dutch Space in de nabije toekomst de opdracht voor de zonnepanelen voor het resterende deel van het GALILEO satellietsysteem moet zekerstellen. Daarbij zal het uiteindelijk om enkele tientallen satellieten gaan. Met de levering bewijst Dutch Space zijn vaardigheid om de panelen in serie te bouwen en tijdig af te leveren.

Zonnepanelen zijn een van de vooraanstaande Nederlandse industriele bijdragen aan de Europese ruimtevaart en een van de speerpunten van het Nederlandse ruimtevaartbeleid. Mede daardoor heeft ons land met dit bedrijf en dit product een leidende rol kunnen verwerven in Europa in het algemeen en binnen ESA in het bijzonder.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK