Academies zettten oceaan-verzuring op agenda

Nieuws | de redactie
8 juni 2009 | Klimaatverandering leidt onder meer tot 'verzuring' van de oceanen. Dit staat nog niet de agenda van de conferentie in Kopenhagen over klimaatverandering. Hiervoor waarschuwen wetenschappers wereldwijd in een gezamenlijk standpunt van de KNAW en de academies van wetenschappen van 69 andere landen.

Samen vormen zij het InterAcademy Panel. Verzuring van oceanen veroorzaakt corrosie van koraalriffen en veranderingen in de biodiversiteit van oceanen. Dit heeft grote gevolgen voor voedselproductie en leefomgeving van miljoenen mensen. Oorzaak van de verzuring is de toename van CO2-uitstoot.

Door een gezamenlijke standpunt roepen de academies wereldleiders op om deze directe en onomkeerbare bedreiging van de oceanen te erkennen. Ook benadrukken zij op de gevolgen hiervan voor milieu en maatschappij. Uitgaande van de huidige CO2-uitstoot, zullen in 2050, of wellicht al eerder, de koraalriffen en de ecosystemen aan de polen ernstig verstoord zijn. 

U leest meer op de site van het InterAcademy Panel.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK