HO tegen de crisis: Plasterk in debat

Nieuws | de redactie
9 juni 2009 | Ronald Plasterk, Bernard Wientjes en Yvonne van Rooy gaan in debat over investeren in kennis in crisistijd: VSNU-café, 17 juni. Hoe kunnen kenniseconomie, universiteiten en bedrijfsleven de recessie doorkomen en helpen overwinnen? Wat doet Nederland, wat doen andere, toonaangevende landen en wat leren we daarvan?

-In de USA ïnvesteert Obama zeer fors in kennis om het hoofd te bieden aan de crisis.

Duitsland gaat de kennisinvesteringsquote drastisch verhogen de komende jaren.

Australië weet zelfs een recessie te vermijden met kennisinvesteringen en de inhaalinvesteringen van Canada hebben een analoog effect als die in Australië.

-De lange termijnanalyse van de ‘Transforming Finland working group’ van denktank Sitra, geleid door rector Ilkka Niiniluoto van de Universiteit van Helsinki, die de crisis wil benutten voor een sprong naar voren als kenninsland. “Transformation is like a wind on the open sea. If we are badly prepared, it will sink the ship or drive it onto the rocks. If we control the situation, the wind will fill our sails and speed us along.”

-Voorstellen voor een ‘European Skills Pact’, waarin onder meer programma’s als die van Platform Bèta techniek als voorbeeldig voor worden genoemd vanuit het Europese bedrijfsleven.

-Het gesprek van EC-president Barroso met ScienceGuide over ‘slim investeren tegen de crisis’. “De EU moet zich concentreren op wat waarde toevoegt, ook aan de nationale inspanningen op deze terreinen. Dat is voor mij de ware subsidiariteit. En ook de basis voor onze legitimiteit hier in Brussel. Als mensen zich kritisch afvragen wat die kerels daar in Brussel nou eigenlijk de hele dag doen, dan moet dat ons concrete antwoord zijn.”

C. Kafatos, president van de European Research Council staat klaar om extra en inhaalinvesteringen te doen: “You must make sure that our educational and research institutions are not starved in a period of crisis. Saving rather than investing now is a dangerous short-termist attitude.”

Manmohan Singh, winnaar met de Congress Party in India, maakte het hoger onderwijs en onderzoek topprioriteit in zijn campagne. “We will carry out a massive renewal of our extensive science and technology infrastructure.”

Het VSNU-Café wordt gehouden op woensdag 17 juni, van 18.00 – 19.00 uur, in Brasserie Dudok, Hofweg 1-a Den Haag. Aan melden vooraf via www.vsnu.nl/cafe. U ontvangt dan per email een bevestiging van aanmelding en routebeschrijving.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK