SF verzwaart kredietcrisis USA

Nieuws | de redactie
29 juni 2009 | De kredietcrisis in Amerika wordt verzwaard door de impact van de studieleningen. De oninbaar geworden SF loopt sterk op.

De omvang van de uitstaande leningen voor HO-deelname is met $ 700 miljard even groot als heel het stimuleringspakket van president Obama van begin dit jaar. Vanwege de snel oplopende werkloosheid en het dreigende ‘omvallen’ van miljoenen hypotheken -bovenop de vele huizen die al onbetaalbaar blijken voor de eigenaar-bewoners- wordt het risico bij SF ook groter. Inschattingen zeggen dat zo’n $ 10 miljard studieleningen momenteel als oninbaar kunnen gelden.

Het effect is in de Amerikaanse economie al merkbaar. Zo stijgt de spaarquote van particulieren opvallend snel, zodat veel minder consumptief krediet opgenomen wordt. Men tracht aldus te voorkomen dat de lopende leningen de particuliere uitgaven van burgers en gezinnen (nog verder) boven het hoofd groeien.

Met de lage rentestand en het hoge risico wordt het hiermee voor financiële instellingen weinig aantrekkelijk studieleningen te verstrekken. In het stimuleirngspakket van obama was dan ook een aanzienlijk deel opgenomen om hier een soort ‘zachte landing’ te bewerkstellingen. In Europa lijkt de situatie voor studieleners wat rooskleuriger, zo laat een actuele studie van CHE zien. Projektleiter Ulrich Müller: “Die Finanzkrise hat, anders als vereinzelt befürchtet, keine negativen Auswirkungen auf die Verfügbarkeit von Studienkrediten in Deutschland. Es ist weder eine zurückhaltende Vergabe von Studienkrediten noch eine Verschärfung der Auswahlverfahren festzustellen. Im Gegenteil führt die Finanzkrise vielfach zu günstigeren Konditionen.” Meer over deze studie leest u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK