California snijdt fors in hoger onderwijs

Nieuws | de redactie
21 juli 2009 | California heeft een radicaal plan bekend gemaakt om het tekort van 26 miljard dollar te bestrijden. Ook het hoger onderwijs in de grootste Amerikaanse staat wordt zwaar getroffen, met mogelijke consequenties voor samenwerkingsrelaties met Nederland.

California kampt al jaren met chronische begrotingstekorten. Gouverneurs die herkozen willen worden, vermijden impopulaire bezuinigingen maar liefst in hun eerste termijn. Bovendien kunnen inwoners van de staat met voldoende handtekeningen zelf een referendum organiseren, en daarmee bepaalde bezuinigingen tegenhouden.

Maar nu de staat bijna failliet is, moet er wel bezuinigd worden. Het onderwijs zal daarbij zwaar getroffen worden, zo valt uit de plannen af te lezen. Niet alleen het middelbaar onderwijs, maar vooral ook de community colleges en universiteiten krijgen miljarden aan bezuinigingen te verstouwen. Voor de universiteiten gaat het om 3 miljard dollar.

Om dit gat te dichten, zijn de collegegelden tijdens de onderhandelingen voor deze deal al fors verhoogd. Er zullen veel ontslagen vallen en het aantal toe te laten studenten zal met tienduizenden worden verlaagd. Ook zullen universitaire medewerkers, net als medewerkers van de staat, in 2009 en 2010 3 dagen minder per maand betaald krijgen. Het beurzenprogramma van de staat California, CalGrant geheten, blijft buiten schot.

Deze forse bezuinigingen kunnen ook consequenties hebben voor Nederland. Een student van de UvA die in september in San Francisco gaat studeren, kreeg per brief de mededeling dat zijn universiteit komend seizoen heel veel vakken schrapt. Het zou gaan om de helft van het aantal vakken. Bij het opstellen van de brief ging de universiteit nog uit van een minimale bezuiniging van 600 miljoen; het uiteindelijke bedrag is met 3 miljard fors hoger uitgevallen. Lees die brief hier.

Verschillende Nederlandse universiteiten, waaronder die van Utrecht, hebben intensieve samenwerkingsrelaties met universiteiten in California. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat ook op budgetten voor conferenties en buitenlandse reizen bezuinigd zal worden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK