Weinig CEO’s van Nederlandse universiteiten

Nieuws | de redactie
21 juli 2009 | Afgestudeerden van Nederlandse universiteiten weten maar mondjesmaat door te dringen in de top van het internationale bedrijfsleven. In de ranking van Mines Paris Tech eindigt Nederland achter Zwitserland en België op plaats 14. Waar staat uw universiteit?

Jaloers werden ze er in Frankrijk van. De Shanghai Jiao Tong Ranking heeft ieder jaar heel veel Amerikaanse en Engelse universiteiten in de top staan en maar weinig Franse universiteiten. Voor een deel heeft dat ermee te maken dat de onderzoeksinstituten in Frankrijk los staan van de universiteiten. Maar, zo vroegen wetenschappers op Mines Paris Tech zich af, zijn publicaties in A-journals en Nobelprijzen nu echt het enige wat er op een universiteit toe doet? Natuurlijk niet.

Daarom ontwikkelden ze een aparte ranking waarin gekeken wordt welke universiteiten de CEO’s van de 500 grootste multinationals hebben bezocht. De lijst van multinationals komt van Fortune Global 2008. Het is natuurlijk verbluffend eenvoudig om met maar 1 criterium te werken, maar in het competitieve bedrijfsleven is het nu eenmaal lastig om aan betrouwbare informatie te komen dat verder gaat dan dat en goed te vergelijken is.

Frankrijk

Ook in de ranking van Mines Paris Tech staat de USA bovenaan. Daar staan namelijk niet alleen veel goede universiteiten, maar zijn ook maar liefst 150 van de 500 multinationals gevestigd. Frankrijk, het land van de grande écoles, komt na Japan op de derde plaats.

Nederland


Nederland had in 2008 13 multinationals binnen de landsgrenzen (waarvan 4 nog een ander land als officiële vestigingsplaats hadden), maar het aantal CEO’s valt verhoudingsgewijs tegen. In de ranking krijgt een universiteit voor een CEO die bij haar gestudeerd heeft 1 punt. Heeft het bedrijf een tweehoofdige leiding, dan wordt er maar 0,5 punt toegekend. Dat laatste geldt ook wanneer de bestuursvoorzitter ook aan een andere universiteit heeft gestudeerd.

Universiteiten-NL


Welke universiteit in Nederland doet in de Franse ranking het beste? Dat is zonder twijfel de Erasmus Universiteit Rotterdam, die zowel Jeroen van der Veer (Shell), Bert Heemskerk (Rabobank) als Hans Wijers (Akzo Nobel) in de collegezaal had. Ook de TU/e (Gerard Kleisterlee, Philips) en de VU (Gertjan J. Lankhorst, GasTerra) hebben een alumnus van eigen kweek in de top van het internationale bedrijfsleven.

Van der Veer, Heemskerk, Wijers en Lankhorst werken alle voor multinationals die op zijn minst voor de helft Nederlands zijn. Hoe zit het met buitenlandse multinationals? Daar doen de Nederlandse universiteiten het pover. Er werkt zegge en schrijve 1 afgestudeerde van een Nederlandse universiteit als CEO voor een van buitenlandse multinationals uit de Fortune Global 2008: Marc Bolland, die aan het hoofd staat van William Morrison Supermarkets, studeerde in Groningen.
 
Self-made man

Je zou natuurlijk kunnen tegenwerpen dat de waarde van een universitair diploma van enige tientallen jaren geleden relatief is; de meeste bestuursvoorzitters zijn immers in de vijftig of zestig en hebben na hun opleiding een lange weg door het bedrijfsleven afgelegd. Dat klopt. En zo kan het dat een van de meest succesvolle Nederlandse zakenmannen uit de ranking in het geheel geen hoger onderwijs genoten heeft: Ad Scheepbouwer van KPN. Of liever: de auteurs van de ranking geven aan dat een opleiding van Scheepbouwer bij hen niet bekend is.

International Professional Ranking of Higher Education Institutions


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK