Duurzamer India door HAN-studenten

Nieuws | de redactie
28 juli 2009 | Studenten van de HAN-opleiding Autotechniek hebben in de Indiase plaats Chennai de eerste prijs behaald in de Hybrid TukTuk Battle. Met hun idee voor een schonere, zuinige lpg-motor voor de vijf miljoen tuktuks die door India puffen, versloegen ze vijf andere technische universiteiten en hogescholen uit Nederland en India.

Woestrijdende en gasuitblazende driewielers met sterkvervuilende 2-taktmotoren bepalen het Indiase straatbeeld. Eenschonere uitlaat voor deze taxi’s zou het milieu drastischverbeteren, redeneerde Stichting Enviu, die zodoende een prijsvraaguitschreef voor het beste concept om tuktuks duurzamer te maken.Onder begeleiding van docenten ontwikkelden en bouwden deHAN-studenten het winnende ontwerp: een kit (zelfbouwpakket)waarmee een tuktuk-motor kan worden omgebouwd voor directevloeibare lpg-injectie. Met lpg verbruikt de tuktuk maar liefstcirca 40% minder brandstof en ook de vervuiling neemt in die ordevan grootte af.

Voor de kit van de HAN-studenten zou intussen al veelbelangstelling bestaan in India. In samenwerking met Stichting Enviu gaan ze proberenhet plan op de markt te brengen. Zo zetten de studenten hunprijzengeld van € 10.000,- in ter verbetering van hun eigen producten voor marketingdoeleinden, en heeft Enviu al een Indiaas bedrijfbereid gevonden de kit te verkopen. De prijs zal naar schattingrond de € 200,- bedragen, wat gelijk staat aan anderhalfmaandsalaris van een Indiase chauffeur. De eenmalige investering isechter binnen een half jaar terugverdiend door de fikse besparingop de brandstofkosten. Om de investering mogelijk te maken en om tevoorkomen dat chauffeurs ten prooi vallen aan woekerrentes vanlokale geldschieters, wil Enviu ook een financiële dienstverleningstarten.

Meer informatie over het HAN Automotive TukTuk Project vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK