Amsterdamse ruimtevaart

Nieuws | de redactie
28 augustus 2009 | De Space Shuttle Discovery gaat de komende weken drie instrumenten gebruiken die mede door het FNWI-Technologiecentrum van de UvA zijn ontwikkeld.

De zeven astronauten van de Discovery, zes Amerikanen en eenZweed, zullen de High Temperature Insert (HTI) en de Alice LikeInsert (ALI) op het ruimtestation ISS installeren. Daarna wordendeze vanaf aarde opgestart.

Met de HTI en de ALI wordt onderzocht hoe vloeistoffen (water enSF6) zich bij gewichtsloosheid gedragen bij ‘het kritische punt’,de specifieke toestand van druk, dichtheid en temperatuur, die deovergang markeert waarbij er geen onderscheid meer is tussen gas-en vloeistoffase. Met het derde ‘UvA-instrument’ wordt bovendien degroei van kristallen bestudeerd.

De modules maken deel uit van het DECLIC project waarmeeonderzoekers van de universiteiten van Bordeaux en Marseilleexperimenten doen in het ISS ruimtestation. Onder leiding van deAmsterdamse onderzoeker Frank Kayzel heeft men gewerkt aan deontwikkeling van deze instrumenten waarin de temperatuur metuitzonderlijk uitgekiende precisie kan worden geregeld.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK