Loekasjenko verlaagde persoonlijk zijn triomf

Nieuws | de redactie
28 augustus 2009 | Het hoge woord is er uit. De president van Belarus erkent nu openlijk dat hij zijn herverkiezing in 2006 willens en wetens heeft gemanipuleerd. De uitslag werd bewust aangepast aan het gewenste resultaat. Maar dat dan wel op een hoogst ongebruikelijke wijze.

Loekasjenko liet zich in 2006 – tegen de voorschriften van deoorspronkelijke Grondwet in – voor een derde termijn verkiezen totpresident van Wit-Rusland. Hij won met zo’n 80 % van de stemmen.Nog dezelfde avond gingen tienduizenden de straat op in Minsk enandere steden vanwege de grootscheepse intimidaties rond destemlokalen en bij de telling van de stemmen.

Al eerder beweerde hij binnenslands dat hij de uitslag vervalsthad om de EU te behagen. Met een steun van 80% zou men hem eerdergeloven dan bij het ware percentage van zijn electorale triomf: de93% van de stemmen die hij zou hebben gekregen.

Inmiddels vertelt de heerser van ‘de laatste dictatuur inEuropa’ deze boutade nu ook als een serieus element van zijnbeleid. In een interview met de gezaghebbende Russische krantIzvestia heeft Loekasjenko zijn besluitvorming tijdens deverkiezingsnacht in 2006 nog eens uit de doeken gedaan. Deopzettelijke reductie van de overwinning had hij “om psychologischeredenen” gedaan, zo legt hij zijn lezers in Moskou uit.

Het is het soort bescheidenheid dat past bij Loekasjenko.Tijdens het Paasfeest zwaaide hij enkele jaren geleden opgetogennaar de menigte gelovigen in een kathedraal, toen het koor de hymne’Christus is opgestaan, hij is waarlijk opgestaan. Halleluja!’aanhief. Het staatshoofd van Belarus dacht dat het over hemging.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK