Almere of Haarlem?
In steden waar mensen graag willen wonen neemt ook dewerkgelegenheid toe. Aan de aantrekkelijkste woonsteden vanNederland gaat niet alleen de bevolkingskrimp voorbij, ze doen hetook economisch beter. Uiteindelijk maakt een gunstige ligging incombinatie met goede stedelijke voorzieningen een stadaantrekkelijk.
Om de aantrekkelijkheid van steden te meten, ontwikkelde Marlet eenindex. Daarin zijn factoren opgenomen zoals cultuur,bereikbaarheid, veiligheid, kwaliteit woonvoorraad en horeca. Metbehulp van die index kunnen beleidsmakers berekenen wat hun stadaan (toekomstige) inwoners te bieden heeft en waar zij in zoudenmoeten investeren.
Sombere toekomst voor ‘nieuwe steden’
Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Groningen en Maastricht zijnin Nederland de steden met de hoogste attractiewaarde, zo blijktuit Marlets onderzoek. Veel ‘nieuwe steden’, zoals Spijkenisse,hebben hun inwoners het minst te bieden.
Dat voorspelt niet veel goeds voor de toekomst van deze nieuwesteden, aldus Marlet. Die attractiewaarde voorspelt namelijk deaantrekkingskracht van een stad, en dus ook (het uitblijven van)bevolkingskrimp en economische rampspoed.
Groei geen voorspeller
‘Waar het in de hele bevolkingskrimpdiscussie fout gaatis dat men geneigd is de bevolkingsontwikkeling uit het verledendoor te trekken naar de toekomst. Bijvoorbeeld Almere: die groeiuit de afgelopen 20 jaar is te verklaren uit het ruimewoningaanbod. Maar het is een trend die zich niet voortzet.
Er komen elders namelijk meer woningen beschikbaar in verband metde krimp, waardoor mensen meer keuze hebben. En dan gaan mensenkiezen voor aantrekkelijker steden’.
Gecombineerde inzichten
Steden die een gunstige ligging, ten opzichte van groteconcentraties werk én natuur, combineren met een gevarieerd aanbodaan stedelijke voorzieningen, zoals theaters, blijken de grootsteaantrekkingskracht te hebben op verhuizende huishoudens, zo blijktuit Marlets onderzoek.
Daartoe combineerde hij inzichten uit de stedelijke economie metinzichten uit de geografische economie en in het bijzonder de NewEconomic Geography van Nobelprijswinnaar Paul Krugman. Diecombinatie stelde hem in staat om zowel het belang van de kenmerkenvan de stad zelf, als dat van de ligging van die stad aan tetonen.
Hij promoveert op dit onderzoek op vrijdag 4 decemberom 10.30 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 in Utrecht.