Wat vraagt de motie-Hamer?
Naar de Top 5
Een serie kennisorganisaties heeft een poging gedaan demotie-Hamer om te rekenen in concrete, internationaal gebenchmarktebeleidslijnen en investeringsdata.
Het verschil in prestaties met de top vijf kan alleen wordenoverbrugd wanneer Nederland ook het verschil in investeringen weette dichten, zo stellen zij vast. Daarbij zouden investeringen inonderzoek vooral tot doel moeten hebben meer internationalezichtbaarheid te bereiken door schaalvergroting van de beschikbareonderzoekscapaciteit. Bij extra middelen voor onderwijs zou hetvooral moeten gaan om meer studiesucces te realiseren, onder meerdoor maatwerk te bieden en uitval te bestrijden. De cijfers ziet uhier.
Kennis tegen crisis wereldwijd
Andere landen – ook, maar niet alleen, die in de Top5 waar de motie-Hamer op mikt – zetten er een tandje bij,juist in de crisis. Als anti-crisismaatregelen investeren zij extrain onderwijs en onderzoek. Landen als de USA, Zweden, Australië enKorea plegen veel meer extra investeringen dan Nederland. Koreazo’n 5% BBP zelfs, in het kader van een groene ‘New Deal’, deUSA 0,7% BBP, Australië 1,65%.
Onze oosterbuur Duitsland laat ook durf zien. De Duitsers gaannaar de kennistop in de wereld: 10% BBP in 2013, kennis als enigesector waar de nieuwe regering massief in
€5 miljard erbij per jaar
De ons omringende landen “zien zowel de noodzaak als de kans diedeze crisis biedt om de omslag te maken naar een kennisintensieveeconomie. Zweden trekt tijdens deze crisis alleen voor het hogeronderwijs al 1 miljard kronen extra uit. In de VS stelt Obama zichten doel het nationale R&D-budget met 60 miljard dollar teverhogen, waarvan een derde voor rekening van de overheid,”analyseert Kennisland-voorzitter Joeri van den Steenhoven.
“Wie de huidige top vijf landen bekijkt, ziet dat hunonderwijsuitgaven gemiddeld zo’n 1% BBP hoger ligt dan Nederland.Om dat nu in te halen zou al een extra structurele investering vanbijna 5miljard per jaar betekenen.” Dat sluit perfect aan bij dedenklijn van Maxime Verhagen op zijn twitteraccount: “Als NL zijnbelangen in de wereld wil kunnen verdedigen moeten we investeren inkennis en innovatie.”
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Taal- en rekentoetsen hebben lerarentekort vergroot maar kwaliteit pabo niet verbeterd