Lector kan overal

Nieuws | de redactie
24 december 2009 | Iedere onderwijssector kan lectoren aanstellen. OCW erkent, dat men machteloos staat tegenover ROC’s die eigen lectoraten starten, soms zelfs samen met een hogeschool. De Kamer is ‘not amused’.

Om de functie van het lectoraat niet uit te holen nam de Kamereen motie aan tegen de aanstellingen in het mbo en vroeg OCWhiertegen in actie te komen. Maar het departement staat met legehanden. “Het feit dat lectoren in het mbo met eigen middelengefinancierd worden en er dus geen aparte financieringsstroom omlectoren in het mbo te stimuleren, maakt dat ik geen directesturing kan uitoefenen op de aanwezigheid van lectoren,” schrijftstaatssecretaris Van Bijsterveldt.

De Kamer wilde een ingreep die erop gericht zou zijn”lectoren in het mbo te voorkomen, omdat er geen onduidelijkheidmag bestaan over de inhoud van de functie van lector, namelijk hetleiden van een onderzoeksgroep die praktijkgericht onderzoekverricht.” Dit is daarom gevoelig omdat dit een functie betreft diewettelijk aan het hbo is verleend en niet aan het mbo. Maar OCWerkent nu tevens dat de functienaam lector niet juridisch isbeschermd, overigens net als die van professor. 

Wel wil OCW “de zorg die in uw Kamer is geuit als hetgaat om de intrede van lectoren in het middelbaar beroepsonderwijsoverbrengen aan de MBO-Raad. In de sector zelf ligt deverantwoordelijkheid voor een goede kwaliteitsborging van defunctie van ‘lector’,” zo schrijft de staatssecretaris.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK