Nieuwsbrief 20 januari

Nieuws | de redactie
20 januari 2010 | Met onder andere spannende cijfers van het CBS over de productiviteit van het HBO en WO, de kwetsbaarheid van de positie van decaan, een nieuw boek van Spinoza-kenner Jonathan Israel, en de herbeleving van de verkiezingscampagne tussen Nixon en Kennedy in 1960.Nieuwsbrief ScienceGuide – januari 2010, nummer 2


Onderwijsnieuws

  • Het HO presteert steeds beter voor weinig extra geld. HBO en WOworden veel productiever en opvallend efficiënt in uitgaven en inzet van mensen. HetCBS biedt spannende cijfers. Als elk EU-land zijnonderwijsprestaties naar Fins niveau tilt, groeit de economie 200biljoen extra in 20 jaar, aldus de OECD. Met kennis uit de crisis dus.

  • UvA-economiedecaan Tom Wansbeek werd op staande voet ontslagen.Waarom en wat maakt de positie van decaanzo hybride en kwetsbaar?

  • Als veel eerstejaars studenten hbo-techniek al na enkelemaanden een 1 halen voor wiskunde B, dan ligt dat niet alleen aanhen, maar ook aan de hogeschool die ze binnenhaalde, vindt PietGilissen (KIVI-NIRIA).

  • 1 jaar Obama legt ook diplomatiek een nieuw accent:topwetenschappers gaan de dialoog heropenen metgebieden waar de USA negatief gezien wordt. Onder hen Bruce Albertsvan Science, oud-president van de Academie vanWetenschappen.

  • Duitse studenten kiezen massaal voor ons land. Tussen 2005 en2008 nam hun aantal in het hbo toe met 50% tot ruim 11000 en in hetwo met 75% tot 7500. De cijfers en Wieso denn das?

Onderzoeksnieuws

  • Limburg, Zeeland en Groningen hebben te maken metbevolkingsdaling. Wat zijn hiervan demaatschappelijke effecten? En die voor de kennissector, zijn aanboden voorzieningen?

  • Met te weinig bèta-tech talent en met een ‘male-dominatedimage’ van die sector komen hoog ontwikkelde landen niet met krachtuit de crisis, zo wijst een nieuw Brits onderzoek uit.Tegelijkertijd “dreigt verschraling” in Nederland.

  • Een nieuw boek -onverwacht- van Spinoza-kenner Jonathan Israel bouwt voort op dethema’s in zijn interview met ScienceGuide. “Wat mij ookverbaast, is dat men zo’n nadruk legt op de ‘joods-christelijketraditie’ als basis van het Westerse denken en de Verlichting. Menverwart hier een paar dingen.”

  • De thermostaat van het universum wordt weer gemeten.Topinstrument HIFI van het SRON is weer aan de praat en zijnzoektocht naar water op planeten en sterren is involle gang.

En ook
Nixon/Kennedy

  • Via Twitter herbeleeft u de verkiezingscampagne van 1960 tussen Nixon enKennedy. Een mooi 21e eeuws project over Sternstunden inde vorige eeuw, met dagelijkse updates.

Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier.
Redactie ScienceGuide – 020-4285371

Afmelden kan via info@scienceguide.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK