Schoon water voor Haiti uit hbo-onderzoek

Nieuws | de redactie
3 februari 2010 | Een vondst van hogeschool Van Hall Larenstein helpt de slachtoffers van de aardbeving op Haiti weer schoon drinkwater te krijgen.

Drie hulporganisaties die actief zijn in Haïti ontvangen dezeweek apparaten die vervuild oppervlaktewater omzetten in schoondrinkwater. De Mobile WaterMaker is een uitvinding van LeoGroendijk, medewerker van Hogeschool Van Hall Larenstein. Groendijkzal de eerste zes apparaten persoonlijk afleveren in Haïti. Ook zalhij ter plaatse trainingen geven over gebruik ervan.

Een transport met nog twaalf watermakers volgt later. Met eeninzamelactie is genoeg geld ingezameld voor 18 watermakers, maarzoveel zijn er momenteel simpelweg niet beschikbaar. Het wachten isop de keramische membranen uit Singapore.

Die membranen zorgen voor de eerste zuivering, waarbij de meestebacteriën uit het water worden verwijderd. Een tweede desinfectievan het oppervlaktewater gebeurt middels elektrolyse, waardoor ookvirussen geen kans krijgen. Voor de productie van drinkwater isgeen elektriciteitsaansluiting nodig, want de watermaker maaktgebruik van zonne-energie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK