Nieuwsbrief 4 maart

Nieuws | de redactie
4 maart 2010 | Met een nieuwe serie: op weg naar de verkiezingen van 9 juni. Wat worden de grote thema's? Verder: Duurzame steden, inspiratie uit Qatar en 'egosystemen' in de zorg.

 

 

Nieuwsbrief ScienceGuide – maart 2010, nummer8

Op weg naar 9 juni

 • ScienceGuide verkent de grote thema’s voor deverkiezingenin een nieuwe serie. Wouter Bos én Jack de Vries geven een schotvoor de boeg. “Onderwijs is niet alleen een kostenpost.”

 • Thema 1: Hoe kunnen de universiteiten de komende jarenbeter bijdragen aan economisch herstel door innovatie?Paul Drewe, Delfts emeritus hoogleraar ruimtelijke planning, wijstde weg. “Don’t give up on Von Humboldt yet.”

 • Thema 2: “Problemen los je niet op door ze teontkennen. In sommige scholen gaat er te veel energie in deoverhead zitten en te weinig in het primaire proces.”AOb-voorzitter Walter Dresscherbepleit een nieuw onderling vertrouwen in het onderwijs.

 • Thema 3: “We need to build a new economic model basedon knowledge, low-carbon economy and high employment levels,” zegtJosé Manuel Barroso. De kersverse EU2020 strategielaat zien wat Nederland moet doen.

 • Thema 4: HBO-raad voorzitter Doekle Terpstrazoekt de aanval tegen het populisme, juist vanuit het CDA. “Eenpolitiek voorman die in de internationale media pleit voor dedeportatie van tientallen miljoenen mensen uit Europa moet concreetweerwoord krijgen.”

Onderwijs en onderzoek

 • ‘Rotterdamse techniek staat voor uitdaging van krimpen behoefte aan talent. Amsterdam moet juist vrezen voor zijnarrogantie.Nieuwe analyses van PBT en OECD.’

 • Wayne Johnson van StendenQatar kent ook Zuid Afrika en vergelijkt. “Hotels worden in deGolfstaten door Filippino’s gerund en iedere nationaliteit krijgtzo zijn plek op de wereldwijde arbeidsmarkt.” Wat leert het hbodaarvan?

 • Technisch is het nu al mogelijk om volledig duurzame stedente bouwen, met gebouwen als deel van een omvattend energiesysteem.Nu nog de politieke wil om deze technieken in te voeren, zegt TUDelft-hoogleraar Andy van den Dobbelsteen.

 • Alle spelers in de zorg moeten toe naar een ecosysteem en wegvan het huidige ‘egosysteem‘,stelt Heelkunde-prof Erik Heineman (RUG).

 • ScienceGuide en het ISO organiseren de ‘Lector van hetJaar’ verkiezing. We zijn op zoek naar de lector die onderzoek hetbest verbindt met onderwijs en zo studenten het meest boeit. U kuntnominatiesinsturen tot 19 maart a.s.

En ook

Bolden crying

 • De topman van de NASA, Charles Bolden, kreeg het te kwaadtijdens een hoorzitting van de Senaat. Waarom vergiet hij dezetranen?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK