Nachtbraken taboe voor diabeticus

Nieuws | de redactie
28 april 2010 | Een nachtje doorhalen zit er niet meer in voor diabetici. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat één nacht te weinig slaap al gevolgen heeft voor de glucosehuishouding. Na een nachtrust van vier uur daalt de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart.

Promovendus Esther Donga en haar collega’s keken naar deeffecten van een nachtrust van slechts vier uur op deglucosehuishouding. Dat deden ze bij negen gezonde vrijwilligers enbij zeven patiënten met diabetes. Ze vergeleken de regulatie van debloedsuikerwaarden met die na een nachtrust van 8,5 uur, met behulpvan constante insuline-infusie. Bij beide groepen daalde deinsulinegevoeligheid met 20 tot 25 procent.

Diabetespatiënten zouden hier wellicht rekening mee moetenhouden door na een korte nachtrust meer insuline te spuiten na demaaltijd. Over het waarom van de verminderde insulinegevoeligheidna een korte nachtrust, is nog weinig bekend. “Waarschijnlijkspeelt een veranderde activiteit van het autonome zenuwstelsel dooreen korte slaapduur een rol”, zegt prof. dr. Hans Romijn van deafdeling Endocrinologie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK