Record op Mars

Nieuws | de redactie
21 mei 2010 | Opportunity heeft het record gebroken van langst actieve aardse sonde op een andere planeet. Het karretje rijdt, meet en fotografeert nu al 6 jaar en 116 dagen op Mars. En dan te bedenken dat de bouwers ervan mikten op 90 dagen onderzoektijd. U kunt op ScienceGuide zelfs meewandelen met het Marswagentje.

Marsrover’ Opportunity is dan ook een klein wonder vanduurzame, slimme en onverwoestbaar lijkende technologie. Enhet was de voorbije 6 jaar niet alleen op Mars. Hetzusterwagentje Spirit was iets eerder geland, maar dit lijktin de koude Marsatmosfeer de geest gegeven te hebben eind maart vandit jaar. ‘With the short, cold days of Martian winter closing in,engineers knew that Spirit was headed for hibernation mode, becausethe solar-powered rover was running low on energy’ meldt NationalGeographic.

‘This in itself wouldn’t be too scary, since the rovers weredesigned to hibernate. While sleeping, the craft shut off mostactivities-including communications with Earth-to reroute allavailable power to staying warm and keeping their batteriescharged.’

De Nasa meldt over de actuele toestand op Mars bij Opportunitydit: ‘Unless dust interferes, which is unlikely in the comingmonths, the solar panels on both rovers should gradually generatemore electricity. Operators hope that Spirit will recharge itsbatteries enough to awaken from hibernation, start communicatingand resume science tasks.

Unlike recent operations, Opportunity will not have to rest toregain energy between driving days. The gradual increase inavailable sunshine will eventually improve the rate ofOpportunity’s progress across a vast plain toward its long-termdestination, the Endeavour Crater.’

Dat Europa ook niet stil zit bleek recent nog toen de eerstegedetailleerde wandelkaart van de buurplaneet gepubliceerd werd.Die was mogelijk geworden door de verfijning van de meetapparatuurwaarmee ESA rond Mars vliegt. Een stukje van die kaart en linksdaarnaar vindt u hier op ScienceGuide.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK