Universiteit als doorbraak

Nieuws | de redactie
25 oktober 2010 | Een nieuwe universiteit in Istanbul moet een teken van opening en verzoening zijn. De eerste steen werd gelegd tijdens het spraakmakende staatsbezoek van de Duitse president Christian Wulff aan Turkije.

 


Wulff was het eerste Duitse staatshoofd dat Turkije bezocht sindsde stichting van de republiek door Atatürk in 1922. De nieuwepresident kwam bovendien naar Ankara midden in het debat overintegratie, islam en inburgering dat in Duitsland ins losgebarsten.In dat debat heeft Wulff zich ongebruikelijk pregnant uitgesproken:de islam is deel van de Duitse samenleving geworden, zei hij inzijn rede van 3 oktober bij de viering van 20 jaar hereniging vanDuitsland.

Zijn Turkse gastheren maakte hij het vervolgens evenmineenvoudig als hij het vele van zijn landgenoten had gemaakt met detoespraak. Hij herinnerde hen eraan dat godsdienstvrijheid eenonmisbare voorwaarde blijft om deel van Europa te worden. En dat dechristenen in de Turkse republiek dus ook recht op uitoefening ensociale ontplooiing van hun overtuigingen hebben, inclusief deopleiding van eigen theologen en pastores. “Het christendom is deelvan Turkije,” zei Wulff met een ‘omgekeerd citaat’ uit zijn eerdererede.

Slotstuk van de als historische geduide reis van de Duitsepresident naar het moederland van miljoenen burgers in Duitslandwas het leggen van de eerste steen voor een nieuwe universiteit inIstanbul. De eerste ‘binationale’ HO-instelling op Turkse bodemwerd daarmee een feit: een Duits-Turkse universiteit. Metcollega-staatshoofd Gül gaf Wulff daarmee het startsein voor eenonderwijsinitiatief, dat jarenlang geblokkeerd was geweest incomplexe diplomatieke perikelen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK