Studiebeurs voor bij dictator

Nieuws | de redactie
22 augustus 2011 | De nieuwe SF-regeling voor het ‘Koninkrijk in aangepaste vorm’ bevat opmerkelijke elementen. Studenten van de nieuwe Antilliaanse gemeenten mogen met een beurs van DUO college lopen in twee Latijnse dictaturen. Eén daarvan neemt het nu op voor Khadaffi.

De bijstelling van de BES-regeling bevat niet alleen eenvermakelijk geografisch perfectionisme, zodat ook op onbewoondeeilanden in de Caribische Zee desgewenst met behoud van SFgestudeerd kan worden. De regeling geeft ook aan in welke welbewoonde territoria studenten van Saba of Bonaire bijvoorbeeld meteen beurs kunnen gaan studeren. Aangezien de keuzeruimte op deeigen eilanden beperkt is, biedt de regeling ook mogelijkheden inde regio.

Cuba? Venezuela?

De student kan gaan studeren met een beurs als “de opleidingwordt verzorgd in of op de Amerikaanse Maagdeneilanden, Anguilla,Antigua en Barbuda, Aruba, Bahama’s, Barbados, Belize, Bermuda, deBritse Maagdeneilanden, Colombia, Costa Rica, Cuba, Curaçao,Dominica, Dominicaanse Republiek, Grenada, Guadeloupe, Haïti,Jamaica, de Kaaimaneilanden, Montserrat, Navassa, Puerto Rico, Sint Bartholomeus, SaintKitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, SintMaarten, Trinidad en Tobago, de Turks- en Caicoseilanden, Venezuelaof de Verenigde Staten van Amerika.”

Zo kunnen deze jongeren met SF dus ook studeren op Cuba en inVenezuela. Dat is opvallend, aangezien in beide landen rechtstaaten democratie niet gewaarborgd zijn. Met name Cuba is met NoordKorea en Belarus één van de laatste Stalinistische dictaturen.De tropische vitaliteit en de toeristische enclaves kunnenniet verhullen dat het een Sovjetstaat is waarin de mensenrechtenpermanent geschonden worden.

“Corruptie en vriendjespolitiek”

Venezuela heeft primair de kenmerken van een links-populistischautoritair-militair bewind. Jo Ritzen vertelde tegen ScienceGuideover zijn Wereldbank-ervaringen ter plekke er onder meer dit over:”Hugo Chavez heeft er de corruptie en vriendjespolitiek van zijnvoorgangers vervangen door die van zijn aanhang, zo bleek ons.” Hetregime-Chavez is zeer bevriend met zowel het Belarus van Loekasjenko als Iran, en Cuba geldt er als hetideologische voorbeeldland.

Dezer dagen bleek president Chavez de enige te zijn die het ooknog opnam voor zijn vriend Khadaffi en de opstand van zijnonderdrukte volk veroordeelde. Tegenover de delen van hetKoninkrijk in de Caribische Zee – waar de SF-regeling voor bedoeldis – heeft Chavez bovendien regelmatig dreigende geluiden latenhoren.

Rutte’s beste daad

Het is opmerkelijk dat bewindslieden Donner (CDA) en Zijlstra(VVD) van de meest ‘rechtse’ coalitie sinds vele jaren het hogeronderwijs in deze landen helpen financieren via DUO in Groningen.Zoiets is extra pijnlijk als men beseft dat dezelfde bewindsliedende €1 miljoen voor het Libertas-fonds voor de gevluchte studentenuit Belarus hebben geschrapt.

De oprichter van dat fonds – toen Loekasjenko in 2006de democratische studentenbeweging terroriseerde na opnieuwvervalste verkiezingen – was Mark Rutte als bewindsman opOCW. Het was zijn meest liberale en meest humane daadals staatssecretaris voor het hoger onderwijs.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK