UU-voorman stapt op wegens Zijlstra

Nieuws | de redactie
15 september 2011 | In Utrecht is onmin ontstaan in de Raad van Toezicht. Voorzitter Rien Meijerink -oud-topman van OCW- stapt op vanwege een benoeming door OCW. Zijlstra benoemt in de Raad een VVD-vriend die Meijerink niet bevalt.

Het nieuwe lid van de UU-toezichthouder is Jan van Zanen, deburgemeester van Amstelveen. Deze VVD-bestuurder was tussen 2003 en2008 partijvoorzitter en moest de liberale partij door dewoelige baren loodsen van de scheuring door de PVV, hetwervelwinderig optreden van Rita Verdonk,de lijsttrekkersverkiezing die zij nipt verloor vanHO-staatssecretaris Mark Rutte en de scheuring van de VVD en TONvan Verdonk.

Van Zanen was ook lid van gemeenteraad in Utrecht, net als HalbeZijlstra. Ook was hij wethouder voor Financiën van de Domstad, maardat is voor voorzitter Meijerink geen voldoende inhoudelijkegrond voor deze benoeming, zo lijkt het. Van Zanen zou nietadequaat voldoen aan de profielschets die voor de vacature in deRvT van de universiteit was opgesteld.

Effect op UvA/HvA?

De benoeming en negatieve reactie daarop zijn ook daarom vanbelang, omdat de staatssecretaris ook in de bestuurscrisis bij deUvA/HvA voor belangrijke afwegingen komt te staan. Er was inAmsterdam al sprake van hardnekkige onrust over verhalen datZijlstra profiel en namen voor een nieuwe RvT aan zijn laars zoulappen. Dit heeft hij stellig ontkend bij de opening van hetacademisch jaar aldaar.

Dat het Rien Meijerink is die opstapt, maakt het extra pijnlijk.Deze was voorzitter van de VSNU en Secretaris Generaal van hetministerie van OCW in de jaren dat Jo Ritzen minister was. Als manuit het bestuurlijke netwerk van toenmalig staatssecretaris Wallagespeelde hij binnen de PvdA een bealngrijke rol achter deschermen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK