Kroes investeert in Maastricht

Nieuws | de redactie
18 november 2011 | Neelie Kroes steekt €3 mln in informatica-alternatieven voor dierproeven. Bij veel medicijnen blijkt de voorspellende waarde van dierproeven relatief gering en in de Digitale Agenda van de Eurocommissaris is geld voor het ontwikkelen van slimmere, digitaal gebaseerde oplossingen bij de UM.

“Ongeveer de helft van de geneesmiddelen die mensen chronischgebruiken, is kankerverwekkend in proefdieren. Maar mensen krijgener in veel mindere mate kanker van.” Dat stelt UM-prof. JosKleinjans, hoogleraar Milieugezondheidkunde. Het voorspellendvermogen van dierproeven is in zijn visie dan ook nogal beperkt. Endat betekent dat – ook naast een primair ethisch debat over dewaarde van proefdieren – er alle reden is om te investeren inalternatieven.

Eurocommissaris Neelie Kroes van Informatica deelt die visie enverstrekt €3 miljoen subsidie voor een aanpak in dezerichting. Kleinjans en zijn collega’s kunnen daarmee de databasesvan zeven Europese toxicogenomics projecten op het gebied vanalternatieven voor dierproeven gaan verbinden. Weer een signaal datons land bij de opmars van eScience een leidende rol weet te spelen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK