Waarom doet Griekenland dit?

Nieuws | de redactie
4 november 2011 | George Papandreou schokte Europa toen hij liet weten dat het Griekse volk mocht beslissen over het Europese noodfonds. Zo ver kwam het uiteindelijk niet, maar het verzet in Griekenland tegen de hervormingen is groot. Waar komt die weerstand vandaan? Een filosofisch historische analyse van Simon Verwer.

Simon Verwer, ScienceGuide student van 2011, studeerde filosofie en Fransetaal en cultuur om vervolgens via het Eerst de Klas project van OCWals leraar filosofie aan de slag te gaan. Verwer analyseerde dehistorische wortels van de huidige worstelingen die Griekenlandmomenteel heeft met de economische hervormingen. Zij bevindingenwerden gepubliceerd via de Sociaal Academische Uitgever United Academics.

Volgens Verwer liggen de complexe verhoudingen die Griekenlandvan oudsher heeft gehad met Europa ten grondslag aan de moeizameverstandhouding met instituties als de EU, het IMF en deWereldbank. “Wat we momenteel zien gebeuren wordt door sommigeGrieken gevoeld als een tweede onafhankelijkheidsoorlog.”

Onder druk van Merkel en Sarkozy, besloot Papandreou gisteravondalsnog af te zien van een referendum. Het is de vraag hoe hetGriekse volk hierop reageren, maar bekend is dat de toekomst van deGriekse regering zeer wankel is. Volgens Verwer heeft dat met namete maken met de Griekse weerstand tegen (economische)afhankelijkheid. “In veel media, wordt door Griekse burgers aan de’Troika’ gerefereerd als kolonisatoren, die hun autonomie enonafhankelijkheid afnemen ten faveure van de financielesituatie.”

U leest de volledige historische analyse van Simon Verwer hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK