VALUE050 faciliteert ondernemerschap

Nieuws | de redactie
10 mei 2012 | De wil is er. Studenten van de Hanzehogeschool staan vaak positief tegen het beginnen van een eigen onderneming, volgens onderzoek van VALUE050 van de Hanzehogeschool. Bijna een derde van de onderzochte studenten wil op enig moment een eigen zaak starten.

Eind 2011 zette het Center of Entrepreneurship VALUE050 hetonderzoek  ‘Ondernemerschap, heb jij het in je?’ uit onderbijna alle eerste- en tweedejaarsstudenten van de HanzehogeschoolGroningen. Doel is om bij deze studenten te inventariseren of zijgeïnteresseerd zijn in ondernemerschap en daarnaast welke wensen enideeën er zijn om dit onderwerp te implementeren in deopleiding. 

Succesfactoren in beeld krijgen

1.525 studenten vulden de vragenlijst in, waar nu de eersteresultaten van binnenkomen. Ongeveer 40% van de studenten heeftouders en/of broers en zussen die een onderneming hebben of hebbengehad. Bijna een derde van de onderzochte studenten wil op enigmoment in de toekomst een eigen onderneming starten.

Tom Fischer die het onderzoek uitvoert wil studenten gedurendelangere tijd gaan volgen. “We willen uiteindelijk viavervolgonderzoek zo’n 2500 studenten volgen, ook nadat ze zijnafgestudeerd. Het doel is om uiteindelijk een beeld te krijgen vande factoren die van invloed zijn op succes of mislukking.”

Ondernemerschap stimuleren

Met het onderzoek wil de Hanzehogeschool bekijken op welkemanieren in de verschillende opleidingen op de hogeschool hetondernemerschap onder studenten gestimuleerd en gefaciliteerd kanworden. De Groningse hogeschool heeft een voortrekkersrol op hetgebied van ondernemerschap en vanuit die rol is het Center ofEntrepeneurship VALUE050 opgestart. 

VALUE050 ontwikkelt korte cursussen voor studenten en docenten,nieuwe minoren en specialisaties voor studenten, een internationaalmasterprogramma voor docenten en een science to the market trajectvoor PhD’s. 

De Hanzehogeschool is niet de enige hogeschool die onderzoekdoet naar ondernemerschap en ondernemerszin wil stimuleren onderstudenten. Eerder al bleek uit onderzoek op Saxion hogeschool dat de wil tot ondernemen bijstudenten de laatste jaren groeit. 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK