Zijlstra vindt gratis tech niks

Nieuws | de redactie
31 mei 2012 | Gratis bèta-tech studeren? Halbe Zijlstra voelt er niks voor. In een Kamerdebat maakte hij erg duidelijk weinig waardering te hebben voor suggesties in die richting door de werkgevers en PvdA-Kamerlid en oud-OCW-minister Ronald Plasterk.

Zijlstra’s oud-collega van de VVD in de Tweede Kamer, InekeDezentjé, had als voorzitter van de FME een oudidee van Gerrit Zalm geherlanceerd. Door de studenten inbèta-technische studies vrij te stellen van collegegeld, zou detoestroom naar zulke opleidingen toenemen en daar zag dewerkgeversvoorzitster in de metaal veel in.

Zijlstra reageerde in een Algemeen Overleg in de Kamer daar nietzo vleiend op. Hij wist een effectievere manier waarop de FME enhaar leden het enthousiasme voor zulke studies structureel kondenhelpen aanwakkeren. “Je kunt natuurlijk ook zorgen dat de beloningvoor de betreffende werknemers in de techniek een tikkie omhooggaat.”

De voorzet van de metaalwerkgevers was vervolgens opgepikt door oud-minister en PvdA-woordvoerderRonald Plasterk. De staatssecretaris herinnerde de Kamerleden erfijntjes toch maar even aan, dat deze gedachte tijdens hetbewind van Plasterk op OCW in een tijd van economische voorspoed enbegrotingsoverschotten niet was doorgevoerd. Zijlstra gaf aan dathij dat heel wijs vond van toenmalig minister Plasterk en voegdedaar aan toe: “Ik pleit dan ook hartstochtelijk voor devoortzetting van de lijn van mijn ambtsvoorganger.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK