Onderzoek in beeld op Wereld Alzheimer Dag

Nieuws | de redactie
21 september 2012 | Op 21 september staat de wereld stil bij de gevolgen van Alzheimer. Recent Nederlands onderzoek laat zien welke stappen er momenteel wordt gezet in de strijd tegen de ziekte. Muziek, hartonderzoek en corrigerend vermogen van de hersenen zelf.

De Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO) vraagtvandaag op een positieve manier aandachtvoor het onderzoek naar de hersenziekte die veel ouderen treft.Deze week werd nog bekend dat de Universiteit Utrecht een grote Europese Grantin de wacht heeft gesleept voor het onderzoek naar het doorgrondenvan onder meer Alzheimer.

Eerder werd al bekend dat het LUMC en het AMC samen onderzoekgaan doen met een nieuwe krachtige scanner. Inzet van het onderzoek is dehypothese dat juist onderzoek naar afwijkingen in hart en vateninzicht kan bieden in de oorzaken van dementie. “een uniekecombinatie in een tot nu toe verrassend weinig onderzochtonderzoeksveld,” zo stellen de onderzoekers.

Op de Hanzehogeschool gooien ze het over een heel andere boeg.Samen met Britse partners in de zorg is daar door het lectoraatLifelong Learning in Music het project Musicfor Life opgezet. Lector Rineke Smilde onderzoekt daar deheilzame werking van muziek in de communicatie metdementerenden. 

In Maastricht ten slot werd eerder al ontdekt welke manieren hetbrein gebruikt om de gevolgen van beginnende dementie en Alzheimer te minimaliseren. Delen van depariëtaalkwab die in gezonde mensen minder betrokken zijn bij hetuitvoeren van taken gaan bij Alzheimer-patiënten actiever werken,mogelijk om verlies aan samenwerking elders te compenseren, zoconstateerden de onderzoekers van de Universiteit Maastricht.

In heel Nederland wordt onderzoek gedaan naar de gevolgen énbehandeling van Alzheimer. De grote Europese financiële toekenninglaat zien dat het hoog op de agenda van medisch onderzoek staat. Op21 september wordt hier ook maatschappelijk bijstilgestaan. 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK