Franse tik op de vingers

Nieuws | de redactie
17 oktober 2012 | ´La grande nation´ weet hoe je dat doet, chique ongenoegen uiten. Zut alors. Je geeft een ridderorde aan de cheffin van de Frans Nederlandse Academie die je buurland wilt opheffen, bijvoorbeeld.

De Nederlandse directeur van deze Academie, Petra van Dijk,ontving een prestigieuze onderscheiding uit handen van de Franseambassadeur, Pierre Ménat. Hij speldde haar de versierselen op bijhaar benoeming tot Chevalier de l’Ordre National duMérite.

Botsing Chirac-Kok

De ambassadeur memoreerde haar vele verdiensten voor deFrans-Nederlandse betrekkingen op het gebied van hoger onderwijs enonderzoek. Zij heeft met haar FNA een reeks van wetenschappers endocenten door publicaties, conferenties, uitwisseling en excursiesmet elkaar in contact gebracht.

Deze academie ontstond na een knallende ruzie tussen premier Koken president Chirac, waarin merkbaar werd hoe weinig men elkaarsoms kende,  begreep of aanvoelde op maatschappelijke thema´sals het drugsbeleid.

Onmiskenbaar signaal

Beide regeringen constateerden dat de culturele enkennisuitwisseling tussen hun twee landen te wensen over liet. Menzit wel dicht bij elkaar in geografische en Europese zin, maar eenwerkelijke verdieping was al decennia vervaagd en weggezakt. Met de oprichting van de FNA werd een centrum van ontmoeting enkennis geschapen om in die lacune te voorzien.

Pikant detail is dat de Nederlandse overheid van nu deondersteuning voor de FNA wil beëindigen. Bij de feestelijkeceremonie in de Franse residentie in Den Haag was dan ookonmiskenbaar op te vangen, dat deze onderscheiding ook een signaalvan détresse is van de Franse  overheid. Na de pogingtot sluiting van het  Institute Néerlandais in Parijs is dedreigende déconfiture van de FNA opnieuw een kras op derelatie, zo werd te kennen gegeven. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK