Vrouwen halen mannen in

Nieuws | de redactie
26 oktober 2012 | De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wordt minder. Dat toont de Global Gender Gap Index van het World Economic Forum. Nederland stijgt flink op de ranglijst en gaat naar plek 11. In het onderwijs is de kloof meer dan gedicht. Vrouwen scoren gewoon beter dan mannen.

De Global Gender Gap Index die inzicht geeft in de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen voor meer dan 90% van de wereldbevolking werd gisteren gepresenteerd door prof. dr. Henk W. Volberda (EUR) van INSCOPE: Research for Innovation en partnerinstituut van het WEF.

Kansen bij economische participatie

Uit het onderzoek blijkt dat Nederland met name in het onderwijs de kloof volledig heeft gedicht en vrouwen het inmiddels beter doen dan mannen. Voor gezondheidszorg is de kloof voor 97% gedicht, een zelfde resultaat als vorig jaar. Opmerkelijk is dat bij ‘politieke invloed’ slechts 34% van de ongelijkheid is overwonnen.

Volgens Volberda scoren de meeste landen hoog op gezondheidszorg en onderwijs, waardoor die goede scores zich niet direct vertalen in een hoge plaats op de ranglijst. Mogelijkheden liggen er eerder op het gebied van economische participatie, waar tot 76% van de ongelijkheid is overwonnen.

Ook op het gebied van de economische participatie in het arbeidsproces en onderwijsinstroom ziet hij verbetering, maar ten opzicht van Scandinavische landen blijft ons land nog achter. Wereldwijd hebben vrouwen minder dan 20% van alle nationale besluitvormende functies in handen en is de mate van economische ongelijkheid slechts 60% verminderd.

Scandinavië aan kop

Er is geen land in de wereld waar de ongelijkheid compleet is opgeheven. De vier hoogst genoteerde naties – IJsland, Finland, Noorwegen en Zweden – hebben iets meer dan 80% van hun kloof gedicht, terwijl het laagst genoteerde land – Jemen – hier voor 50% in is geslaagd. Nederland is duidelijk gescandinaviseerd in de decennia na de verzuiling. Ons land heeft nu meer dan 76% van de ‘oude  kloof’ tussen mannen en vrouwen gedicht. Met die in het onderwijs als een bijzondere topprestatie.

Zeven Europese landen bevinden zich in de top-10 en twaalf Europese landen bevinden zich in de top-20 van landen die het best in staat zijn de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen te verminderen. De top 4, bestaande uit Scandinavische landen is licht gewijzigd. Waar Finland ten opzichte van vorig jaar een plaats is gestegen tot het tweede best presterende land, is Noorwegen een plaats gezakt naar de derde plaats.

Het volledige rapport leest u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK