Probleem tweede studie nog open

Nieuws | de redactie
5 december 2012 | VVD en PvdA willen ijverige studenten niet belemmeren. Maar hun oplossing voor 'het tweede studie probleem' is nog niet compleet, zegt ASVA-voorzitter Michiel Stapper. De rechter moet ook nog uitspraak doen.

Als het aan de PvdA en de VVD ligt hoeven studenten die twee studies tegelijkertijd volgen slechts een maal collegegeld te betalen. In het regeerakkoord was al een passage opgenomen, dat ruimte bood voor een nieuwe regeling op dit punt. PvdA-minister Plasterk voerde een ander beleid. Hij zorgde ervoor dat universiteiten en hogescholen een verhoogd collegegeldtarief konden gaan vragen van studenten met een tweede studie.

Geld verdienen aan ambitie

De stap van de coalitie nu neemt niet weg dat er nog een rechtszaak loopt van de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU) tegen de hoogte van het collegegeld voor een tweede studie. “We hebben de rechtszaak tegen het hoge collegegeld voor een tweede studie altijd gesteund omdat het belachelijk is dat universiteiten geld kunnen verdienen aan studenten met ambitie,” zegt ASVA-voorzitter Michiel Stapper.

Over het nieuwe voornemen van de coalitiefracties is Stapper dan ook verheugd. “Toch willen wij dat ook het verhoogde collegegeld voor tweede studies verdwijnt. Nu moeten talentvolle studenten die al een studie hebben afgerond en nog een tweede studie willen volgen alsnog een verhoogd collegegeld betalen.” 

De uitspraak van de rechter over deze zaak van de studentenorganisaties zou op 9 januari komen. Het zal interessant zijn te bezien of de rechtbank de veranderde beleidsmatige omstandigheden in zijn eindoordeel zal laten meewegen.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK