Online therapie met succes

Nieuws | de redactie
23 januari 2013 | Behandelingen via het web van psychische klachten als burn-out en eetstoornissen zijn minstens zo effectief als reguliere therapie. Jeroen Ruwaard (UvA) promoveert op de eerste specifieke toetsing van online behandeling in de praktijk.

Ruwaards onderzoek toont daarbij eveneens aan dat het breed invoeren van therapie via internet zeer goed mogelijk is. “De gezondheidszorg heeft grote behoefte aan laagdrempelige, efficiënte én effectieve behandelalternatieven. De door ons onderzochte online behandelingen bieden een dergelijk alternatief,” zegt de promovendus. Hij stelt vast, dat de resultaten van de behandelingen via internet blijken bovengemiddeld goed te zijn. Cliënten zijn tevreden over het online contact met hun behandelaars en ook de therapietrouw is goed.

Hogere kwaliteit behandeling

Daarnaast kent online psychotherapie geen geografische beperkingen en worden behandelaars ondersteund in administratieve taken, herhaalde uitkomstmeting en het volgen van het behandelplan. “Dat vergroot de kwaliteit van de behandeling en mede daardoor behalen ook jonge of relatief onervaren behandelaars goede resultaten.”

In de afgelopen tien jaar is vaker onderzoek gedaan naar de effectiviteit van psychologische therapieën via internet, maar dit gebeurde vaak in experimentele studies. Daar bij ging het dan regelmatig om ‘onnatuurlijke situaties’ die niet altijd representatief zijn voor de dagelijkse medische praktijk en de complexiteit die daarin heerst. Voor het eerst zijn nu de resultaten van 1500 cliënten in de dagelijkse praktijk vergeleken met de behandelresultaten van de deelnemers van de experimentele studies.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK