13 miljoen extra voor lectoraten

Nieuws | de redactie
19 april 2013 | OCW maakt €13 miljoen vrij voor het praktijkgericht onderzoek in het HBO. Dat maakte minister Bussemaker gister bekend op het HBO-congres.”De innovatie en kennisontwikkeling die ontstaan uit de uitwisseling tussen theorie en praktijk zijn waardevol voor samenleving en economie.”

Vanuit het HBO en het MKB is grote behoefte aan meer praktijkgericht onderzoek. Met het extra vrijgemaakte bedrag hoopt Bussemaker tegemoet te komen aan deze vraag. De €13 miljoen zal worden ondergebracht bij NWO, dat het geld verdeelt. Het totale bedrag voor praktijkgericht onderzoek is met de nieuwe impuls €30 miljoen.

“Lectoren, onderzoekers, docenten en studenten werken samen met de praktijk aan echte problemen die daar spelen en zoeken samen naar oplossingen. Juist ook voor sectoren die minder goed aan bod komen bij wetenschappelijk onderzoek, zoals MKB en de zorg is dat waardevol,” liet Bussemaker weten.

Niet universiteitje gaan spelen

Vanuit het MKB is de vraag naar onderzoek bij hogescholen groot. De bedrijven zijn voor hun innovaties vaak afhankelijk van dergelijk onderzoek. Bovendien biedt het onderzoek voor studenten een extra uitdaging in hun studie en aansluiting op de voorhoede in de arbeidsmarkt

“Een ding zou ik niet willen dat er met het geld gebeurt: dat hogescholen universiteitje gaan spelen. Het onderzoek aan hogescholen heeft zijn eigen kracht. Het gaat erom kennis in de praktijk te ontwikkelen, daarin zijn Lectoren zeer belangrijk”, liet de minister weten. Ook onderschrijft ze het belang van de notie dat onderzoek en onderwijs niet los komen te staan. “Blijf dat benadrukken bij de vormgeving van het onderzoek.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK