Terpstra helpt kabinet met kompas

Nieuws | de redactie
15 mei 2013 | Het kabinet benoemt een commissie die de integriteit en het “maartschappelijk verantwoord bestuur” van toezichthouders en bestuurders in onderwijs, zorg, woningcorporaties en andere diensten moet helpen garanderen, met daarin Inholland-voorzitter Doekle Terpstra. Ook een collega-investeerder van Mitt Romney wordt lid.

Minister Kamp meldt namens het kabinet dat het soms merkbare ontbreken van “een moreel kompas” de voorbije tijd veel zorgen over die integriteit heeft opgeroepen. Hij wijst op “incidenten” die het vertrouwen van burgers hebben geschaad. De commissie onder leiding van Femke Halsema moet daartoe betere gedragsregels en codes helpen ontwikkelen.

Doekle Terpstra mag als een ervaringsdeskundige gelden op dit terrein. Zijn werk aan de ‘turnaround’ van Inholland heeft hem veel inzicht en ook pijnlijke ervaringen laten opdoen waar het gaat om de effecten van zulke “incidenten.” Als voorzitter van de toenmalige HBO-raad heeft hij mede gezorgd voor een branchecode en moest ervaren, dat deze eigenlijk slechts mondjesmaat wilde gaan leven. De evaluatie daarvan precies een jaar geleden viel dan ook nogal tegen.

Een betere code zou niet alleen op grond van een moreel appèl kunnen werken zei evaluator prof. Van Montfort tegen ScienceGuide. Hij constateerde dat de code “geen tanden heeft.” Niet alleen zijn er geen sancties voor wie blijvend aan het rommelen is, er is ook geen sprake van  “gemeenschappelijk gedragen normen en waarden van wat goed bestuur in hoger onderwijs.”

HBO-raad voorzitter Thom de Graaf vond dit ontbreken van “een gevoel van ‘deze code is van ons en gaat over onszelf’ ergerlijk. “Het HBO is in deze tijd toch al een heel kwetsbare sector. De discussie moet daarbij gaan over de kwaliteit. Gedoe als dit over de governance en deze verantwoordelijkheden kunnen we echt niet gebruiken.”

Topman van Bain er bij

Naast Terpstra en Maxim Februari wordt ook iemand uit het bedrijfsleven benoemd in de commissie. Dit is de Vice President van Bain in Londen, Marco van Kalleveen. Bain is wereldwijd bekend geraakt als het bedrijf waar oprichter Mitt Romney zijn welvaart aan ontleende. De saneringen van bedrijven en outsourcingsacties van het berijf werden door de Obama-campagne vilein benut als bewijs van Romney’s zakelijke kwaliteiten.

Van Kalleveen presenteert dezer weken met onder meer Halbe Zijlstra en Stef Blok de ‘VVD Collegetour’ voor nieuwe gemeenteraadsleden. Daarin brengen zij ‘het liberaal kompas’ naar voren, zo melden zij. Voordat hij in Londen ging werken was Van Kalleveen onder meer actief bij Goldman Sachs en McKinsey in Chicago, San Francisco en Amsterdam.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK