Bezonken en voortvarend

Nieuws | de redactie
7 juni 2013 | Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis wordt geschrapt door het kabinet, maar premier Rutte wil nog wel een politiek feestje met ze vieren. Dat valt in Nijmegen niet goed, maar ze blijven nog beleefd. Grommen doen ze wel.

Het CPG verliest in één klap zijn financiële basis doordat OCW de ondersteuning schrapt. Die ondersteuning en het bestuur met gedegen politici uit alle stromingen moest er voor zorgen dat het instituut boven de partijen en zonder politieke druk kon opereren. Nu moet de Radboud Universiteit maar zien of en hoe zij dit centrum in de markt kan houden.

Niet leidend en excellent

De onderbouwing van de schrapping van de OCW-gelden is curieus, zo meldt het bestuur aan ScienceGuide. Het CPG zou geen leidende, excellente rol vervullen, en dat terwijl onderzoeksevaluaties juist lovend zijn.

Nog opmerkelijker is het feit dat het kabinet juist rond de meest recente publicatie alles uit de kast wil halen. Dat betreft het grote standaardwerk over de parlementaire geschiedenis van het kabinet De Jong (1967-1971). Dit zal worden onthuld in een historisch unieke context.

Oorlogsheld Piet de Jong

Het kabinet van de beminnelijke duikbootkapitein en oorlogsheld Piet de Jong verdient zo’n lijvig standaardwerk zonder enige twijfel. Het regeerde de volle vier jaar – een uitzondering ook in die jaren – met vaste hand en soepele tred. De jeugdrevoltes, Maagdenhuisbezettingen, Dolle Mini-tijden, massale welvaart en sociaal culturele dynamiek nam de premier met zijn CDA-VVD-ploeg avant la lettre goedmoedig op.

D66-oprichter Hans van Mierlo zei ooit snedig: “Alleen deze premier met zijn onderzeebootverleden verstaat de kunst bezonken en voortvarend tegelijk te zijn.”

Nu het CPG klaar is met zijn grote boek over de era De Jong is het tijd voor een feestje. Mark Rutte heeft dat direct omarmd en vakkundig naar zich toe getrokken. Uniek is namelijk dat het eerste exemplaar aangeboden kan worden aan de oud-premier zelf.

Deze is nu bijna 100 jaar oud, maar nog steeds kraakhelder. Dat bewees hij wel met zijn scherpe blik op Rutte’s eerste gedoogcoalitie bijvoorbeeld. Ook de liberale minister Witteveen uit het kabinet De Jong is nog in leven en al even vief en gezaghebbend in de wereld van de financiën.

Halbe Zijlstra de kwaaie pier

Dat Rutte dit feestje graag zag gebeuren, dat snapte het CPG-bestuur wel. Dat hij dit aanmoedigde terwijl hij moest hebben geweten van de ruwe schrapping door OCW, dat neemt men hem achteraf nu wel kwalijk. “Toe nou, je gelooft toch niet dat OCW hem daarover niet ingelicht heeft toen men die aanbieding van dat boek zo groots ging voorbereiden?” zegt een bestuurder met grote Haagse en ministeriële ervaring.

De kwaaie pier in deze toch wat pijnlijke parlementaire geschiedenis overigens een andere liberaal, wel net als Rutte oud-OCW-bewindsman. De CPG-bestuurders vermoeden dat de onverhoedse schrapping in een oud lijstje van bezuinigingen van Halbe Zijlstra was opgenomen en minister Bussemaker daar net zo door overvallen is als zij zelf.

Het valt hen namelijk op dat de VVD al lange tijd geen opvolger heeft aangewezen in het CPG-bestuur voor haar oud-fractieleider Willibrord van Beek. Zijlstra is daar al die tijd maar niet aan toegekomen, zo heet het. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK