Radboud krijgt Frans kenniscentrum

Nieuws | de redactie
26 juli 2013 | De Radboud Universiteit krijgt een kenniscentrum voor Frankrijk en Nederland om Nederlanders meer te interesseren in de Franse taal en Cultuur. “Niet alleen is Frankrijk een van onze belangrijkste economische partners, we delen ook een belangrijk deel van onze geschiedenis.”

Volgens kersvers directeur dr. Alicia Montoya van het in september te starten kenniscentrum is het beschikbaar maken van kennis over de Frans-Nederlandse betrekkingen van groot belang. “Er gebeurt zoveel interessants in de relatie tussen Nederland en Frankrijk.” Om die relatie te versterken moet nu in Nijmegen hét kenniscentrum voor onderzoek, onderwijs en informatie op dit onderwerp komen.

Doelstelling van het kenniscentrum in de toekomst is dat meer scholieren Frans als eindexamenvak kiezen, meer Nederlanders zich gaan verdiepen in de Franse taal en cultuur en dat er meer onderzoek komt naar de onderlinge verhoudingen. Frankrijk is namelijk niet alleen één van onze belangrijkste economische partners. “We delen ook een belangrijk deel van onze geschiedenis,” zegt Montoya.

“Veel Nederlanders beseffen niet dat deze ideeën een Nederlands-Franse oorsprong hadden, en wereldwijd bekend werden dankzij Franse auteurs die hun boeken in Nederland publiceerden. Of denk aan het Parijs van vandaag: Parijzenaren fietsen op ‘Nederlandse’ fietspaden en gaan op dit moment massaal naar de Hema, de hipste nieuwe winkel in de stad.”

Samenwerking

Het Kenniscentrum zal worden gehuisvest door de letterenfaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen, maar werkt samen met andere faculteiten, universiteiten, bedrijven en instellingen. Het wil een zo breed mogelijk kennisterrein bestrijken en de uitwisseling tussen onderzoekers uit verschillende disciplines bevorderen, onder meer door het organiseren van een jaarlijks congres. Daarnaast zullen contacten worden gelegd met het voortgezet onderwijs en het bedrijfsleven.

Hoewel het kenniscentrum in september pas officieel geopend wordt, hebben zich al tientallen leden gemeld, onder wie vertalers, docenten uit het middelbaar en hoger onderwijs, auteurs, publicisten en wetenschappers. Ook werkt het kenniscentrum nauw samen met de Franse ambassade, de Frans-Nederlandse Academie en enkele andere universiteiten, waaronder de universiteiten van Utrecht en Leiden.

Op 20 en 21 september zal het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland officieel geopend worden met een congres over de geschiedenis van de Frans-Nederlandse betrekkingen. Het congres vindt plaats op twee locaties: de Radboud Universiteit Nijmegen en het Institut Français in Amsterdam.

Volgende week verschijnt op ScienceGuide een interview met de oprichters van het ‘Alfapact’. Ook een initiatief wat gesteund wordt door de KNAW en OCW om de samenleving en het bedrijfsleven in contact te brengen met de geesteswetenschappen.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK