Nederland patentenland

Nieuws | de redactie
25 november 2013 | Nederlandse kennisinstituten vragen steeds meer patenten aan. Ons land blijkt hierdoor “als geheel een breed technologisch portfolio” te hebben gekregen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Rathenau Instituut. Ook zijn kennisinstellingen zich op meer technologische terreinen gaan bewegen.

Tussen 1980 en 2009 is het aantal patentaanvragen door universiteiten en onderzoeksinstituten veertien maal zo groot geworden. Deze groei was veel sterker dan die bij bedrijven. Ook het aandeel van kennisinstellingen in het totaal van de Nederlandse patentaanvragen is gegroeid, van 1,1 procent in de periode 1980-1984 naar 4,7 procent in 2005-2009. In 2005-2009 ging het om gemiddeld 370 patentaanvragen per jaar.

Het Rathenau Instituut heeft gemeten hoeveel patentaanvragen zijn gedaan door universiteiten, onderzoeksinstituten en andere kennisinstellingen. Patentaanvragen zijn een graadmeter voor innovatie.

Wetenschappers als uitvinders

Wetenschappers zijn ook actief als uitvinders op de patentaanvragen van bedrijven. Twee-derde van alle patentaanvragen waarbij onderzoekers van universiteiten en universitaire medische centra waren betrokken, stond op naam van een bedrijf. In de periode 2005-2009 waren onderzoekers aan kennisinstellingen betrokken bij één op de veertien patentaanvragen, als aanvrager of als uitvinder.

Sinds 1980 zijn kennisinstellingen op meer technologische gebieden actief geworden. In de topsectoren zijn kennisinstellingen vooral actief op het gebied van high tech, life sciences en chemie. Kennisinstellingen hebben een groeiend aandeel in de patentaanvragen die relevant zijn voor de topsectoren. Alleen in de sector tuinbouw doet deze ontwikkeling zich niet voor. Overigens heeft Nederland als geheel een breed technologisch portfolio.

Per hoofd van de bevolking worden in Nederland meer patenten aangevraagd dan op basis van totale uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) is te verwachten. In 2000-2009 was Nederland het vijftiende land in bruto uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling en het negende land in patentaanvragen.

U vindt de ‘Feiten en Cijfers’ publicatie van het Rathenau Instituut hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK