Niet productief, wel Nobelprijs

Nieuws | de redactie
9 december 2013 | Nobelprijswinnaar Peter Higgs zou waarschijnlijk zijn ontslagen als hij zijn onderzoek in het huidige wetenschapsklimaat had gedaan. Sinds zijn grote ontdekking in 1964 deed de Schot minder dan tien publicaties. “Ik zou niet productief genoeg gevonden worden,” zegt hij tegen The Guardian.

Higgs, die in 1964 de basis legde voor het onderzoek naar het naar hem vernoemde boson, is deze week in Stockholm, voor de officiële uitreiking van de Nobelprijzen. In The Guardian spreekt hij over zijn weg naar de grootste wetenschapsprijs.

Universiteit wilde hem ontslaan

De inmiddels 84-jarige Higgs vertelt onder meer dat hij hoogstwaarschijnlijk zou zijn ontslagen bij de University of Edinburgh als hij in 1980 niet zou zijn genomineerd voor de Nobelprijs. De universiteit dacht toen dat hij “de prijs wel eens zou kunnen winnen en als dat niet zou gebeuren ze altijd nog van hem af konden.”

Het huidige wetenschappelijke klimaat zou voor Higgs veel te competitief zijn geweest, denkt de Schot die in 1996 afzwaaide en zich toen al niet meer thuis voelde op de universiteit. “Het was niet meer mijn manier van werken. Vandaag de dag zou ik geen academisch werk hebben gekregen, zo simpel is het. Ik zou niet productief genoeg gevonden worden.”

Higgs-deeltje is geen godsbewijs

Het deeltje dat Peter Higgs in 1964 als eerste identificeerde is later als het God-deeltje bekend komen te staan. Higgs laat aan The Guardian weten niet echt gelukkig te zijn met deze term. “Sommige mensen raken verward tussen wetenschap en religie. Ze claimen dat wat er bij Cern is gebeurd een godsbewijs is.”

Higgs die zegt nog nooit een email te hebben verzonden, het internet te hebben bezocht of een mobiel telefoongesprek te hebben gevoerd, voelde zich tevens nooit geroepen een televisie te kopen, maar besloot na aandringen onlangs toch een keer de populaire Amerikaanse serie ‘The Big Bang  Theory’ te bekijken. “He wasn’t impressed”. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK