Geruchtenvorming over hiv

Nieuws | de redactie
30 januari 2014 | Een ‘urban myth’ gaat rond. De Telegraaf verhaalt over een student in Utrecht die na bezoek aan Afrika collega’s hier besmet met hiv en het corps nu door angst verscheurd wordt. Klopt niks van zeggen de studenten en ook de GGD.

Het bestuur van het U.S.C. komt met een verklaring, waarin men ook de ochtendkrant onder handen neemt. “Naar aanleiding van de berichtgeving in de Telegraaf rondom vermeende besmetting van enkele leden van het U.S.C. en van de U.V.S.V. met het HIV-virus plaatsen wij deze verklaring. Allereerst willen wij met klem benadrukken dat bij ons geen besmette gevallen bekend zijn. Ten tweede willen wij sterk ontkrachten dat onze verenigingen beheerst worden door angst.”

“Dergelijke geruchten hebben eerder de ronde gedaan in andere steden en bleken daar ongegrond te zijn. Onder de enkelen die dit gerucht ter ore is gekomen heerst de rustige opvatting dat we hier met een dergelijk scenario te maken hebben. Om dit te bevestigen hebben wij contact opgenomen met de GGD regio Utrecht. Zij hebben aangegeven ook niet op de hoogte te zijn van besmette gevallen met betrekking tot deze geruchten.”

Zeer kwalijke zaak

Over de werkwijze van de Telegraaf zijn de studenten en hun bestuur ‘not amused’. “Wij zijn het niet eens met de wijze waarop de Telegraaf deze zaak heeft beschreven en veroordelen het angstbeeld dat in het desbetreffende artikel is opgeroepen. In de context van het artikel lijkt het citaat dat “het USC de zaak een ‘vervelende roddel’ noemt” wel een angstbeeld te bevestigen. Deze reactie is echter gegeven met het oog op de ernst van de besproken ziekte en de onnodige media-aandacht.”

De GGD voegt daar aan toe, dat de dienst “het verspreiden van dergelijke geruchten een zeer kwalijke zaak [vindt], aangezien hierdoor veel onnodige onrust ontstaat. Er is op dit moment geen extra reden voor hiv- en/of soa-testen.”

“Navraag bij de soa-poli en bij de hiv-behandelaren in het UMCU leert dat er geen enkele aanwijzing is die dit gerucht ondersteunt. Ook bij de verenigingen zelf is niets bekend over studenten met hiv. Het gerucht lijkt daarom ook niet berusten op enige waarheid. In de afgelopen jaren deden vergelijkbare geruchten de ronde in twee andere studentensteden en bleken niet waar. Onduidelijk blijft waar deze geruchten vandaan komen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK