Liefdesbrief uit USA

Nieuws | de redactie
28 januari 2014 | Waarom schrijft een Amerikaanse hoogleraar een liefdesbrief aan Duitsland? “Jullie hebben hier echt iets bijzonders, besef dat toch!” Prof. Alec Wodtke moedigt zo een Science in Transition debat aan, zowel bij zijn Duitse collega’s, als in de Verenigde Staten. “Jullie bezien een superster met terechte argwaan.”

In het Duitse magazine voor de universiteiten DUZ lucht hij zijn hart. Prof. dr. Alec Wodtke is sinds 2011 Alexander von Humboldt-Professor aan de Universität Göttingen en Direktor bij het Max-Planck-Institut für biophysikalische Chemie. Na zijn promotie in Duitsland werkte hij aan de UofC en kreeg een Young Investigator Award van de National Science Foundation. Zijn opgeluchte ontdekking nu: “Deutschland hat einen Platz geschaffen für freie Denker und die Grundlagenforschung.”

Geld, roem en samenwerking

Gauw relativeert hij zijn bewonderende verzuchting nog even: “Okay, okay, natürlich sind wir auch hierzulande hinter dem allmächtigen Dollar oder Euro her. Die Jagd nach dem lieben Geld beschneidet hier genau wie anderswo Freiräume und würgt unabhängige Ideen ab.”

Maar niettemin: “Dennoch muss ich sagen: Ihr habt hier in Deutschland wirklich etwas Besonderes, und Ihr solltet verdammt nochmal klug genug sein, das zu erkennen. Ihr habt es geschafft, dass Ruhm als treibende Kraft für intellektuelle Leistungen weniger wichtig ist. Anders als in meinem Land, in dem Reichtum der einzige Ersatz für Ruhm ist – meist gehen beide Hand in Hand –, hat sich Deutschland eine gewisse Bescheidenheit bewahrt.”

“Bravo, verneigt Euch vor dem Publikum! Dem Star begegnet Ihr mit Misstrauen, und zwar völlig zu Recht. Denn Wissenschaft ist nicht das Werk von Einzelnen, sondern eine Gemeinschaftsarbeit. Und wie das bei solchen Gemeinschaftsleistungen nun einmal ist, kommt die Anerkennung nicht immer dort an, wo sie hingehört.”

Zijn hele betoog en voorzet voor het debat leest u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK