Britse studenten vrezen voor hun onderwijs

Nieuws | de redactie
27 maart 2014 | Onderwijs en onderzoek staan op universiteiten soms op gespannen voet. In Groot-Brittannië moeten bestuurders nu snijden in hun onderwijs om hun onderzoeksbudgetten op orde te houden. Studentenvakbonden vrezen uitholling van de kwaliteit.

De  Higher Education Funding Council for England (Hefce) heeft bekendgemaakt hoe de allocatie van gelden voor universiteiten er in 2014 en 2015 uit zal komen te zien. Dat biedt geen rooskleurig beeld. Het budget voor docenten krijgt te maken met een 6% daling van budget, omdat de totale overheidsbegroting minder wordt.

Moeilijke afweging

In de allocatie van Hefce zijn verplichtingen opgenomen om bepaalde onderzoeksbudgetten in stand te houden en dus ontkomen universiteiten er niet aan het geld weg te snijden bij het onderwijs, schrijft The Guardian.

Hefce-directeur Madeleine Atkins betreurt de bezuinigingen, maar heeft er vertrouwen in dat universiteiten deze zullen kunnen opvangen. “We hebben een aantal moeilijke beslissingen moeten, waarin we conflicterende belangen tegen elkaar hebben moeten afwegen. We vragen de sector het te redden met minder middelen, maar met het goede beleid moet dit te managen zijn.”

Duurzaam investeren

De Britse National Union of Students ziet in de financiële plannen van Hefce een grote bedreiging voor de kwaliteit van het universitair onderwijs. “Het laatste wat we willen zien is de overheid die doorgaat met het snijden in onderwijsinvesteringen de komende jaren. We hebben een toekomst nodig gebaseerd op duurzame investeringen en daar horen ook goede afspraken bij voor de volgende generatie studenten,” zo laat de vakbond weten.

De discussie over onderwijs in verhouding tot onderzoeksbudgetten is niet voorbehouden aan Groot-Brittannië. Ook in Nederland is men van mening dat de nadrukkelijke focus op excellent onderzoek ten koste is gegaan van de kwaliteit van het onderwijs op universiteiten. Onlangs organiseerde de VSNU al een conferentie om te kijken hoe beiden weer met elkaar in balans kunnen worden gebracht.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK