Britse studenten vrezen voor hun onderwijs

De Higher Education Funding Council for England (Hefce) heeft bekendgemaakt hoe de allocatie van gelden voor universiteiten er in 2014 en 2015 uit zal komen te zien. Dat biedt geen rooskleurig beeld. Het budget voor docenten krijgt te maken met een 6% daling van budget, omdat de totale overheidsbegroting minder wordt.
Moeilijke afweging
In de allocatie van Hefce zijn verplichtingen opgenomen om bepaalde onderzoeksbudgetten in stand te houden en dus ontkomen universiteiten er niet aan het geld weg te snijden bij het onderwijs, schrijft The Guardian.
Hefce-directeur Madeleine Atkins betreurt de bezuinigingen, maar heeft er vertrouwen in dat universiteiten deze zullen kunnen opvangen. “We hebben een aantal moeilijke beslissingen moeten, waarin we conflicterende belangen tegen elkaar hebben moeten afwegen. We vragen de sector het te redden met minder middelen, maar met het goede beleid moet dit te managen zijn.”
Duurzaam investeren
De Britse National Union of Students ziet in de financiële plannen van Hefce een grote bedreiging voor de kwaliteit van het universitair onderwijs. “Het laatste wat we willen zien is de overheid die doorgaat met het snijden in onderwijsinvesteringen de komende jaren. We hebben een toekomst nodig gebaseerd op duurzame investeringen en daar horen ook goede afspraken bij voor de volgende generatie studenten,” zo laat de vakbond weten.
De discussie over onderwijs in verhouding tot onderzoeksbudgetten is niet voorbehouden aan Groot-Brittannië. Ook in Nederland is men van mening dat de nadrukkelijke focus op excellent onderzoek ten koste is gegaan van de kwaliteit van het onderwijs op universiteiten. Onlangs organiseerde de VSNU al een conferentie om te kijken hoe beiden weer met elkaar in balans kunnen worden gebracht.
Meest Gelezen
Onderwijs zorgt zelf voor stress bij studenten
‘Verstoorde arbeidsverhouding’ als ontslaggrond ondermijnt sociale veiligheid’
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
