Internationale wetenschapshelden

Nieuws | de redactie
30 april 2014 | Leo Kouwenhoven en Hans Clevers zijn verkozen tot buitenlandse leden van het Amerikaanse National Academy of Sciences. De natuurkundige en de geneticus zullen de via de Academie de Amerikaanse overheid adviseren over wetenschap, technologie en gezondheid.

De National Academy of Sciences benoemde 84 nieuwe Amerikaanse leden en 21 buitenlandse associates uit vijftien verschillende landen. Een benoeming is een erkenning van buitengewone en voortdurende prestaties in de wetenschap. De door Lincoln in 1863 opgerichte Amerikaanse Academy van de Wetenschappen adviseert de federale overheid en andere organisaties over wetenschap, technologie en gezondheid.

Zonder veel fanfare

Het werk van KNAW-president Clevers aan de door hem ontwikkelde organoïdentechnologie is ook aan de overkant van de oceaan niet onopgemerkt gebleven. Organoïden zijn afgeleid van tumorweefsel of van gezond weefsel en kunnen langdurig in weefselkweek worden gegroeid en worden gebruikt om nieuwe – of zelfs gepersonaliseerde – geneesmiddelen voor kankerpatiënten te ontwikkelen.

Voor Clevers is het niet de eerste erkenning vanuit de Verenigde Staten. In 2013 kreeg Clevers $3 miljoen van de ‘Life Sciences Breakthrough Prize’. “It’s a lot of money, yes. But the people who make game-changing contributions are often scientists who toil without much recognition or fanfare and without much compensation. To my mind these are the true heroes,” zei Apple-president Levinson, voorzitter van de stichting die de prijs uitreikt.

Ook voor de ontdekker van het Marjorana-deeltje, Leo Kouwenhoven, is het niet de eerste prestigieuze prijs. Na de Spinozaprijs en de Genootschapsmedaille van Genootschap ter bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde is het eigenlijk wachten op het hoogste der hoogste, de Nobelprijs. “Zijn” Marjorana-deeltje zou zomaar de doorbraak naar de kwantumcomputer kunnen zijn.

Clevers en Kousenhoven zijn het 10e en 11e Nederlandse lid van de Academie. Ze voegen zich onder andere bij astronome Ewine van Dishoeck, biochemicus Piet Borst, botanicus Maarten Koornneef en de natuurkundigen Gerard ’t Hooft en Martinus Veltman.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK