Leenstelsel in de steigers

Nieuws | de redactie
18 april 2014 | De coalitie VVD-PvdA fluistert het in Den Haag inmiddels hoorbaar. Een akkoord over een sociaal leenstelsel zou warempel gaan lukken. Een nieuwe gedoogconstructie ‘de 4’, zou daarvoor moeten zorgen.

Nu de begrotingscijfers voor 2015  en 2016 voor Rutte en Dijsselbloem geruststellender lijken te worden, is de politieke ruimte voor het kabinet ineens groter geworden. Men hoeft niet meer voor grote bezuinigingen de oren te laten hangen naar D66, CU en SGP. De met hen al overeengekomen hervormingen en bezuinigingen werken zij waar nodig nog samen uit, maar vooral de VVD wil de handen meer vrij hebben.

Nieuwe combinatie

Die politieke speelt minister Bussemaker in de kaart. Zij kan haar SF-hervorming met een leenstelsel niet realiseren met de steun van de C3, omdat in elk geval de ChristenUnie daar niets voor voelt. Maar nu die C3 minder nodig lijkt te zijn voor VVD en PvdA zijn andere opties beter mogelijk.

Zeer vertrouwelijk wordt nu gesproken met een nieuwe combinatie van gedogers en regeringsfracties, ‘de 4’. Deze zijn VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Samen kunnen zijn een leenstelsel door de Senaat loodsen, mits de eisen van D66 en GroenLinks voldoende verwerkt kunnen worden in een nieuw stelsel. CU en SGP worden door de coalitie hierbij ter zijde geschoven.

Onder druk alles vloeibaar

ScienceGuide verneemt dat binnen ‘de 4’ sprake is van ‘goede gesprekken’ en dat met name de regeringsfracties steeds meer het vertrouwen krijgen dat men ‘er uit komt’. De tijdsdruk speelt hier een grote rol en onder druk wordt nu eenmaal alles vloeibaar. Bussemaker moet dit voorjaar met concrete voorstellen komen, wil zij deze nog door de Tweede en de Eerste Kamer loodsen voor juni 2015. Dat is essentieel, omdat in voorjaar 2015 een nieuwe Senaat gekozen wordt en het volstrekt onzeker is of ‘de 4’ daarna nog een werkbare meerderheid kunnen bieden.

Het optimisme duidt er op, dat GroenLinks water in de wijn heeft gedaan. De door die partij gewenste optie van het leenstelsel bevatte een zodanige nivellerende werking, dat deze voor de VVD niet te pruimen leek. Nu na de raadsverkiezingen in maart juist de VVD een einde aan het nivelleren heeft afgekondigd, zou een dergelijke opzet van het leenstelsel dus niet door ‘de 4’ gedragen kunnen worden. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK