Suikeroom voor bellende student

Nieuws | de redactie
15 april 2014 | Dankzij SURF kunnen miljoenen Europese studenten en een half miljoen in ons land veel goedkoper gaan bellen. Men werkt met vier Europese landen samen om zo gunstig mogelijke tarieven bij mobiele aanbieders te bedingen voor studenten in HBO, WO en UMC.

Voor het nieuwe werken en leren is onbeperkte en hoogwaardige toegang tot het internet van groot belang. Studenten en medewerkers in het hoger onderwijs en onderzoek maken steeds meer gebruik van mobiele apparaten. SURF stimuleert het gebruik van mobiele technologieën zoals wifi en 4G, met het doel om gebruikers zonder belemmeringen te laten onderzoeken en studeren op elke tijd, plaats en met elk type apparatuur.

Vijf landen slim samen

Door het combineren van inkoopkracht hopen de vijf nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NREN’s) een gunstige aanbieding te kunnen doen aan ongeveer 3,2 miljoen studenten in Europa. De vijf partijen hebben een gezamenlijke inkoop opgezet volgens de principes van een Europese aanbesteding.

Spanje, Portugal, Zweden, Tsjechië en Nederland werken samen onder de vlag van GÉANT, de pan-Europese samenwerking tussen nationale onderzoeksnetwerken. De verschillende netwerken willen voor hun doelgroep op deze manier een flinke kostenbesparing realiseren.

Korting als impuls

“We gaan er van uit dat door het samen inkopen van mobiele abonnementen we een korting kunnen bedingen die flink kan oplopen” zegt Michel Wets, de projectleider van de aanbesteding bij SURF. “Door een fikse korting aan studenten en medewerkers van hogescholen, universiteiten en UMC’s aan te kunnen bieden, verwachten we dat we een impuls kunnen geven aan ‘het nieuwe leren’.”

De vijf landen gaan niet zelf mobiele data of telefonie aanbieden, maar vragen bestaande aanbieders een aantrekkelijk aanbod te doen voor deze specifieke doelgroep. Bovendien willen zij onderzoeken of de mobiele netwerken gekoppeld kunnen worden aan hun eigen netwerken, als aanvulling dienen van het wifi-netwerk eduroam. Dit wordt al in 52 verschillende landen door 20 miljoen gebruikers per dag gebruikt. In dit project werken SURFmarket en SURFnet samen voor ruim een half miljoen Nederlandse studenten en docenten. De partijen verwachten begin 2015 een aanbod te kunnen doen aan het hoger onderwijs in hun landen. 

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK