Knelpunt toezicht

Nieuws | de redactie
1 mei 2014 | Het voornemen van minister Bussemaker bij de ballotage van RvT-leden in HBO en WO kon de gedoogsteun voor Rutte-II wel eens lelijk in de weg zitten. Er is namelijk een prominent lid van de C3 toezichthouder in het HBO en het betreft nog een onderwijswoordvoerder ook.

De minister ziet ten principale geen bezwaar als volksvertegenwoordigers toezichtfuncties in HBO en WO bekleden. Bussemaker maakt één expliciete uitzondering: woordvoerders HO-beleid in de Eerste en Tweede Kamer. Zij wil regelen dat deze politici geen lidmaatschap van een RvT zouden bekleden.

Dat voornemen valt niet bij iedereen goed. D66-senator en HBO-voorman Thom de Graaf wijdt er een tamelijk aangebrande tweet aan. “Een minister die volksvertegenwoordigers de wet wil voorschrijven? Kan niet waar zijn.”

Roze microfoon in Refo-hoek

En alsof die reactie vanuit de broodnodige gedooghoek van de C3 al niet alarmerend genoeg is, blijkt in diezelfde hoek een potentieel slachtoffer te bestaan van de maatregel van de minister. Niemand minder dan prof. dr. Elbert Dijkgraaf van de SGP zit in de Raad van Toezicht van de CHE, de hogeschool in Ede. Hij is tevens Kamerlid voor de SGP.

Dijkgraaf was in de vorige parlementaire periode woordvoerder onderwijs. Na de reformatorische winst bij de jongste Kamerverkiezingen is het hoger onderwijs het terrein geworden van zijn collega Bisschop. Hoezeer prof. Dijkgraaf verbonden is met het onderwijs en het HO in het bijzonder, blijkt wel uit een van zijn vroegere functies. Hij was voorzitter van het Landelijk Verband van Staatkundig-Gereformeerde Studieverenigingen.

Omdat Dijkgraaf ook nog een van de favoriete Kamerleden is van PowNieuws en een zeldzaam vermogen heeft ontwikkeld in de roze microfoon ondanks alle onzin op pakkende wijze een stevig rechtse geluid met echt gereformeerde kwinkslagen te brengen, zou een ingreep tegen zijn nevenfunctie in het HBO OCW weinig plezier opleveren. Én het piepelen van een C3-kameraad én van een Pow-ster? Je kunt onnodige problemen ook opzoeken als departement…..  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK